W Polsce są dwa, we Wrocławiu i Gdańsku. Scandic bardzo mocno stawia na ekologię i widać to na każdym kroku, bo i segregacja śmieci w pokojach, i woda filtrowana w hotelu, dotępna w specjalnie zaprojektowanych szklanych karafkach, i jedzenie tworzone na bazie eko produktów – a to jedynie przykłady. Tuż obok recepcji znajdziemy typowy dla sieci sklepik, w którym goście mogą kupić kawę, kanapki oraz książki Jamiego Olivera – bowiem Scandic od 2 lat współpracuje ze słynnym brytyjskim kucharzem.
POŁOŻENIE
Samo serce Gdańska. Hotel Scandic znajduje się naprzeciwko Dworca Głównego. Blisko stąd do gdańskiej Starówki, a to zdecydowanie najpiękniejsza część miasta. Po sąsiedzku centrum handlowe i kino, w odległości 400 metrów, na ulicy Heweliusza, mini terminal, na którym można się odprawić i z którego możliwy jest transfer na lotnisko. Choć Scandic położony jest przy najbardziej ruchliwej arterii Gdańska, panuje w nim cisza, co jest zasługą dźwiękoszczelnych okien. Hotel nie ma swojego parkingu, ale tuż obok znajduje się pokaźnych rozmiarów parking publiczny – koszt to 40 zł za dobę.
WYPOSAŻENIE POKOI
Scandic ma 3 piętra, na których mieszczą się 143 pokoje, w tym osiemnaście dwupokojowych apartamentów, w których znajdziemy sypialnię, łazienkę oraz pokój dzienny – często wykorzystywany na niewielkie spotkania biznesowe. W standardowym wyposażeniu pokoju znajdziemy łóżko pojedyncze lub dwa łóżka oddzielne, telewizor, minibar, łazienkę z wanną lub prysznicem, sejf, a także zestaw do parzenia kawy i herbaty. Szerokie biurko zapewnia dużo miejsca do pracy. Goście mają do dyspozycji darmowy, bezprzewodowy Internet – aby uzyskać do niego dostęp, wsytarczy poprosić w recepcji o kod i już można surfować w sieci bez ograniczeń.
W pokojach znajduje się w pełni regulowalna klimatyzacja, można także otwierać okna, co jest ważne dla tych, którzy za klimatyzacją nie przepadają. Zasłony pozwalają całkowicie zaciemnić pokój – taka „sztuczna noc” przydaje się gościom, którzy chcą odpocząć w ciągu dnia. W apartamentach goście znajdą darmową wodę mineralną, hotel ma zamiar niedługo wprowadzić w nich bezpłatne korzystanie z minibaru. W urządzonych w bieli łazienkach podłoga jest podgrzewana, nie ma w nich typowych dla hoteli jednorazowych buteleczek z kosmetykami, są one zastąpione podajnikami, to efekt funkcjonujących w sieci Scandica zasad ekologicznych. Podobnie jak i trójkomorowy śmietnik, który zachęca gości do segregowania odpadów – i tu ciekawostka, jeżeli ktoś wrzuci do niego zapalonego papierosa, to kubeł pod wpływem temperatury zamknie się samoczynnie. Osiem pokoi w hotelu da się połączyć z sąsiednimi, można wtedy korzystać z dużo większej przestrzeni. W pokojach dla osób niepełnosprawnych znajdują się specjalne udogodnienia w rodzaju budzików wibracyjnych, dodatkowych, niżej umieszczonych, wizjerów w drzwiach, a także przycisków alarmowych.
ZAPLECZE BIZNESOWE
Cztery sale konferencyjne na parterze oraz dwie na najwyższym piętrze – to zaplecze biznesowe gdańskiego Scandica. Sale Gdańsk, Amsterdam i Kopenhaga można połączyć w jedno pomieszczenie, które ma wówczas 330 m2 i często bywa wykorzystywane na duże konferencje oraz bankiety – mieści do 330 osób. Sala Hamburg, podobnie jak i sale na trzecim piętrze, jest przeznaczona na mniejsze spotkania, można ją dzielić na dwa niewielkie pomieszczenia. Na gości czekają wszelkie udogodnienia w postaci sprzętu audiowizualnego, flipchartów, ekranów oraz dostępu do Internetu. Wszystkie sale mają dostęp do światła dziennego. Scandic mocno promuje program „Konferencje dla świadomych”, czyli organizowanie spotkań z uwzględnieniem zasad ekologii – hotel oferuje m.in. własną filtrowaną wodę w karafkach, kawę ze znakiem Fairtarde czy nadające się do recyklingu przybory piśmiennicze. Do tego specjalne, organiczne i zdrowe menu, w skład którego wchodzą m.in. suszone owoce. Ofertę uzupełnia kącik biznesowy z dwoma komputerami oraz drukarką (korzysta się zeń niedopłatnie).
RESTAURACJE I BARY
W tym miejscu wypada zakrzyknąć: „pychota!”. Kuchnia w gdańskim Scandicu jest po prostu rewelacyjna. Nie wiem, jakich czarów używa szef kuchni Paweł Pawluk, ale to, co gość dostaje na talerzu, jest godne najwyższej pochwały. Zupa pomidorowa z olbrzymią chmurą śmietany, stek z tuńczyka czy ravioli z różnokolorowymi grejpfrutami – to tylko kilka przykładów kulinarnych znakomitości. Do tego dodajmy świetne chilijskie wina, a zrozumiemy, że oderwać się od stołu w Senso, a tak nazywa się restauracja w Scandicu, jest niezmiernie trudno. Restauracja działa od 12:00 do 22:00, wcześniej są tu serwowane śniadania w formie bufetu (a w nim zawsze 101 pozycji, taka scandicowa tradycja). Ciekawostką kulinarną jest menu dla dzieci, stworzone we współpracy z Jamie Oliverem, o tyle cenną, że najmłodsi mogą nie tylko wybierać dania, ale również je przygotowywać. Goście ze specjalnymi wymaganiami alergicznymi znajdą także potrawy bezglutenowe i bez laktozy.
RELAKS
Hotelowy klub fitness to kameralna sala ze sprzętem do ćwiczeń, sauna, łaźnia parowa oraz pokój do masażu. W hotelu można skorzystać za darmo z rowerów miejskich w charakterystycznym czerwonym kolorze, jak również z kijków do nordic walk.
OCENA
Bardzo dobry wybór dla osób, przyjeżdżających do Gdańska w interesach. Rewelacyjna kuchnia, wygodne miej-sce do pracy, świetne usytuowanie.
FAKTY
Pokoje: Hotel Scandic ma 143 pokoje, w tym 18 dwupokojowych apartamentów.
Tipy: Bezprzewodowy Internet w cenie, proekologiczne rozwiązania w całym hotelu, pyszne jedzenie.
Koszty: Cena wynajęcia pokoju w hotelu Scandic w drugim tygodniu czerwca (środek tygodnia) wynosił 389 zł.
KONTAKT
Hotel Scandic,
Podwale Grodzkie 9
80-895 Gdańsk,
tel. +48 58 300 60 00
scandichotels.com/scandic-polska/scandic-gdansk