Na środku lobby stoi rzeźba drewnianej łodzi, od której pochodzi nazwa hotelu AL DAU (łódź). Wnętrza zostały zaprojektowane przez Christiana Le Prette, który zafascynowany historią, stworzył niepowtarzalny klimat hotelu, wykorzystując mix stylów arabskiego, hinduskiego i afrykańskiego.
POŁOŻENIE
Hotel znajduje się na zachodnim wybrzeżu Morza Czerwonego, 5 km od centrum miasta, 6 km od lotniska, 450 km od Kairu i 290 km od Luxoru.
Ma prywatną 400-metrową plażę, baseny o łącznej kubaturze 5000 m3, w tym podgrzewany basen zimowy i „basen-rzekę” ze sztucznie wytwarzanym nurtem. Do tego znakomite 9-dołkowe pole golfowe, klub nurkowy, centrum sportów wodnych ILIOS i klub dla dzieci.
POKOJE
Hotel oferuje 372 pokoje, każdy o powierzchni około 50 m2, w tym 16 apartamentów, 4 Junior Suite, po 2 Executive i Spa Suite, 7 Deluxe Suite, apartament prezydencki oraz 2 wille, każda z 4 pokojami i basenem. Ponad 93% pokojów ma okna z widokiem na morze.
Pokoje standardowe utrzymane są w ciepłych barwach ziemi, wyposażone w drewniane w meble w stylu afrykańsko-nubijskim. Apartamenty mają wystrój w jasnej tonacji i ciemnobrązowe meble.
Wszystkie pokoje mają klimatyzację, wygodne biurka i fotele do pracy, bezpłatny dostęp do internetu, telewizor plazmowy z dostępem do telewizji satelitarnej, sejfy, mini bary. Hotel jest też przystosowany do przyjęcia osób niepełnosprawnych, którym oferuje specjalne, odpowiednio wyposażone pokoje.
SPA
Kompleks ma powierzchnię ok. 1000 m2 i oferuje kompleksowe zabiegi na ciało i twarz. W ofercie są wszystkie rodzaje masażu, talasoterapia, hammam.
Ja zafundowałam sobie masaż relaksacyjny ciepłymi olejkami. Ku mojemu zaskoczeniu masażystką okazała się młoda Tajka, której umiejętności miałam okazje docenić bardzo szybko. Po zabiegu można odpocząć na pięknych leżankach, poczytać i napić się herbaty lub soku. Wcale mnie nie dziwi, że spa w hotelu Stegenberger zostało uhonorowano nagrodą „World Luxury Spa Awards” za najlepsze spa 2011 roku..
ZAPLECZE BIZNESOWE
Hotel jest znakomicie przystosowany do organizacji konferencji, eventów, spotkań biznesowych. Ma 7 wielofunkcyjnych sal, o łącznej powierzchni 1120 m2, a największa z nich może pomieścić 650 osób. Sale są klimatyzowane, z naturalnym światłem dziennym, wyposażone w sprzęt audiowizualny, bezprzewodowe łącze internetowe i ekrany projekcyjne.
RESTAURACJA I BAR
W hotelu znajduje się 5 restauracji. Najwieksza z nich „Tamarind” przygotowuje śniadania oraz kolacje i codziennie oferuje inne menu (włoskie, francuskie, arabskie, meksykańskie etc). Położona nad brzegiem „Alexanders” oferuje morskie specjały, dania mięsne i fantastyczne desery. Godne polecenia są także „Tanga” – libańska restauracja na plaży, bar „Bwala” przy basenach, lobby bar „Karibu” i „ Ukumbi”.
Potrawy przygotowywane codziennie we wszystkich restauracjach i barach są wcześniej konsultowane pod kątem doboru składników, gustów i upodobań gości z różnych krajów. W konsekwencji oferta proponowana w hotelu jest na najwyższym poziomie i zaspokaja nawet najbardziej wybredne gusty. Niemiecki szef Kuchni codziennie wita gości i rozmawia o ich wrażeniach kulinarnych.
OCENA
Jeden z najpiękniejszych hoteli w Egipcie, z największym kompleksem basenowym w Hurgadzie. Zdobywca wielu międzynarodowych nagród. Doskonale zaprojektowany zarówno na wypoczynek rodzinny jak i na spotkania biznesowe. Ważne atuty to: lokalizacja z dala od zgiełku, życzliwa i profesjonalna obsługa oraz świetna europejska i arabska kuchnia.