Wystrój
Wnętrze (mała salka na parterze, nieco większa na piętrze)jest proste i przyjazne. Malowane na biało ściany z cegieł, i jasne meble nie przytłaczają, podobnie jak elementy świadczące o hiszpańskim kolorycie lokalu.
Menu
Kucharze, dbający o podniebienia gości w Pico Cuadro skupili się na kilkunastu tradycyjnych hiszpańskich daniach i trzeba przyznać, że karta, choć krótka, zaspokaja oczekiwania. Można tu zjeść na przystawkę talerz szynki Iberico de Bellota (45 zł), ośmiornicę po galicyjsku podawaną na gotowanych ziemniakach (40 zł), plasterki kiełbasek chorizo podgrzewane w białym winie (20 zł) czy flaki po madrycku (14 zł). Z trzech do wyboru zup: rybnej (18 zł), na bazie soczewicy (14 zł) i gazpacho (15 zł) – zabrakło tej ostatniej. Jak mi wytłumaczył kelner – będzie serwowana jedynie latem…
Zamawiając danie główne można wybrać ogon byka, czyli rabo de toro (40 zł). Przysmak ten, gotowany w zalewie z czerwonego wina i wywaru mięsnego uchodzi w Andaluzji na afrodyzjak. W Warszawie większą popularnością cieszą się: jagnięcina pieczona w niskiej temperaturze (55 zł), policzki wołowe (45 zł) czy paella z owocami morza (porcja dla dwóch osób 60 zł). Warta polecenia jest też dorada (55 zł), z sałatą i opiekanymi ziemniakami.
Spośród deserów zdecydowanie wyróżniają się – wspomniany już wcześniej crema catalana (12 zł) i tort czekoladowy (16 zł).
Trunki
Choć w restauracji serwowane są alkohole z kilku krajów, warto skupić się na propozycji hiszpańskich trunków. W karcie znalazły się wina prosto z tradycyjnej winiarni w podregionie Ribera del Duero. Bodega Pico Cuadro, skąd nazwę wzięła warszawska restauracja, to bowiem jedno z miejsc, zajmujących się tradycyjną produkcją hiszpańskiego wina. Butelka Pico Cuadro Tempranillo 100% kosztuje 140 zł, Pico Cuadro Vendimia Seleccionada 180 zł, Pico Cuadro Original 350 zł, a wyjątkowy trunek, za jaki uchodzi Intercatia Bodega Pico Cuadro – 3000 zł. Można się tu również napić piwa San Miguel (8 zł), likieru Melody Original de Crema Catalana (14 zł) czy brandy: Torres 10 Grand Reserva (12 zł) i Conde de Osborne Cristal Solera Grand Reserva (30 zł).
Ocena
Ciekawa kulinarna propozycja nie tylko dla turystów. Codziennie świeże tapas mogą być początkiem uczty w hiszpańskim stylu. Potrawy są smaczne, a dla polskich podniebień – wciąż oryginalne. Ceny są dość wysokie, jednak (zważywszy na jakość potraw i usytuowanie lokalu) do przyjęcia.