Tried & Tested: Chef’s Table w Parmizziano’s, czyli kuchnia od kuchni

Autor tekstu: , Data publikacji:

Doskonała włoska kuchnia oraz unikalna okazja obejrzenia na żywo, jak pracuje kuchnia jednego z najbardziej znanych polskich hoteli – Marriott w Warszawie. Dziennikarze Business Travellera przetestowali Chef's Table na zapleczu restauracji Parmizziano's. Oto nasze wrażenia.

Restauracja Parmizziano’s mieści się w warszawskim hotelu Marriot na drugim piętrze. Do kuchni, w której organizowane są Chef’s Table prowadzi nas sieć korytarzy. Kuchnia jest duża, pracuje w niej kilkunastu kucharzy, dosyć wysoki stół z barowymi siedziskami jest nieco na uboczu, ale z dobrym widokiem na to, co dzieje się na sali. Chef’s Table to oferta zarówno dla klientów indywidualnych jak i biznesowych. Może sie przy nim pomieścić od 2 do 8 osób. Przedstawiciele firm, którzy chcieliby zorganizować spotkanie biznesowe, mogą zażyczyć sobie tzw. Taste Panelu. Mogą w jego trakcie wypróbować wielu potraw, by podjąć decyzję, które wybrać na zasadniczą imprezę.

MENU

W „kazamatach” kuchni restauracji Parmizzano’s możemy skosztować najbardziej wykwintnych, a zarazem tradycyjnych potraw włoskich. Znajdziemy tam szeroki wybór past, pizzy i innych włoskich potraw.
Spośród zup na wyróżnienie zasługuje Minestrone alla milanese, czyli zupa z warzyw, boczku i fasoli (38 złotych). Wśród sałatek Insalata mista do stagione, czyli kompozycja ogrodowych sałat z karczochami, pomidorkami kotajlowymi, oliwkami z Toskanii i serem Gruyere. Jedno z najlepszych dań głównych to Saltimbocca alla romana, czyli cielęce eskalopki z szynka parmeńską w sosie z białego wina plus warzywa i ravioli w sosie borowikowym (90 złotych). Spośród sześciu deserów można z powodzeniem polecić dwa z nich: Tiramisu classico, czyli deser z sera mascarpone i biszkoptu z aromatem likieru Amaretto (32 złote) lub Souflee al cioccolato – czekoladowe ciastko na ciepło z lodami waniliowymi i karmelizowanym bananem (35 złotych. ).

Podczas biesiady w kuchni restauracji Parmizziano’s będziemy mieć niezwykłą okazję spotkania i rozmowy z Gavinem Baxterem. To szef kuchni wszystkich restauracji w warszawskim Marriotcie. Z pochodzenia Australijczyk, już jako dziecko uczył się gotowania pod czujnym okiem matki, w wieku dwudziestu kilku lat otrzymał kilka złotych medali na konkursach gotowania. Od ponad 20 lat jest szefem kuchni w pięciogwiazdkowych hotelach na całym świecie. Szefem kuchni w warszawskim Marriotcie został ponad rok temu, gdzie miał okazję gotować między innymi dla Prezydenta Stanów Zjednoczonych Baracka Obamy podczas jego wizyty w Polsce.

Gavin Baxter. Fot. Marriot

W ciągu swojej wieloletniej kariery kilka razy opłynął świat, zwiedził wszystkie kontynenty by poznać i zasmakować regionalnych kuchni. Odwiedził najbardziej znane i mniej znane targi świata, które z czasem stały się jego naturalnym otoczeniem. Po latach spędzonych na morzu, osiadł w Polsce, gdzie mieszka ze swoją żoną Polką i dwiema córeczkami.