Z nowymi propozycjami menu dziennikarze mieli okazję się zapoznać podczas spotkania przy Chef’s Table w kuchni hotelu Marriott Warsaw, zorganizowanym z okazji inauguracji nowych osobowości. Kim są nowi ludzie na kulinarnej mapie hotelu Marriott?
Paweł Kałuski karierę w gastronomii zaczynał w hotelu Victoria Intercontinental w Warszawie. Duży wpływ na jego gotowanie miały szkolenia u kucharzy z legendarnej hollywoodzkiej restauracji Spago, którzy szkolili personel restauracji Malibu, w której pracował. W 1998 został zwycięzcą dwóch prestiżowych konkursów: L’art de cuisine Martell i Toques Vertes Bonduelle.
Później pełnił obowiązki szefa kuchni w hotelach Hyatt i Radisson SAS. W Radissonie współpracował z Henry Chebaane – designerem specjalizującym się w opracowywaniu konceptów restauracji na całym świecie.
– Henry wywarł duży wpływ na moje podejście do pracy. Rysował bardzo spójną wizję nowych miejsc, które tworzył. Tłumaczył mi, że każde danie powinno nieść pewien przekaz, który odczyta klient. Szef kuchni nie może iść na żywioł, ale mieć precyzyjną wizję rezultatu i smaku do którego dąży. Długo obmyślam koncepcję każdego dania: szkicuję w głowie obraz jego prezentacji na talerzu i wyobrażam sobie smak. Potem eksperymentuję jakimi środkami go osiągnąć – mówi o sobie Paweł Kałuski.
Po wielu latach pracy w sieciach hotelowych, Paweł Kałsuki rozpoczął współpracę z Magdą Gessler przygotowując otwarcie restauracji „Ale Gloria!”, „Beluga” i „Czaj”. Następnie objął stanowisko szefa kuchni w hotelu SPA Holiday Inn w Józefowie a potem w największym kompleksie hotelowym „Warszawianka” w Jachrance.
Jako szef kuchni miał okazję gotować dla Prezydenta RP, polityków i gwiazd show businessu. Uczestniczył w licznych warsztatach zawodowych i szkoleniach we Francji i Belgii m.in. u boku legendarnego Yves’a Mattagne, szefa wielokrotnie nagradzanej restauracji „Sea Grill” w Brukseli. Jego przepisy były prezentowane między innymi w miesięczniku „Kuchnia” w ramach cyklu „Szkoła Mistrza” oraz w prasie branżowej. Był wielokrotnie gościem programów telewizyjnych i jurorem w konkursach kulinarnych.
– Z biegiem czasu, po zachłyśnięciu się kosmicznymi technologiami i egzotycznymi surowcami, typowym na początku zawodowej drogi, każdy szef kuchni dochodzi do prostej prawdy: najbardziej wyrafinowana jest prostota. Sercem pracy szefa kuchni musi być doskonały produkt: świeża ryba z dobrej hodowli, znakomity stek, aromatyczne świeże zioła. Nasze zadanie to nie zepsuć naturalnej doskonałości – podkreśla Paweł Kałuski.
Nowy ekspert kulinarny w Warsaw Marriott Krzysztof Tarabasz swoją karierę rozpoczął w 2008 r. w kuchni hotelu Hilton w Amsterdamie. Przez ostatnie 5 lat swoje kulinarne pasje ralizował w luksusowym pięciogwiazdkowym hotelu Okura Amsterdam, należącym do sieci The Leading Hotels of the World. Hotel Okura szczyci się 3 restauracjami nagrodzonymi przez przewodnik Michelin, a jedna z tych restauracji – Ciel Bleu otrzymała aż 2 gwiazdki w tej prestiżowej klasyfikacji.
– Współpraca z restauracjami, które zostały wyróżnione przez inspektorów Michelin to niesamowite doświadczenie. Dziś z dumą stwierdzam: tak! jestem ekspertem kuchni innowacyjnej i eleganckiej! Jedzenie jest dla mnie czymś szczególnym, czymś do czego zawsze podchodzę emocjonalnie. I właśnie takim stylem kuchni, i z takim podejściem, będziemy zabierać naszych klientów w wyjątkową podróż kulinarną – podkreśla Tarabasz.