Kariera zawodowa Szczechury rozpoczęła się w 1993 roku od stanowiska Kierownika Zmiany (Supervisora) w hotelu Marriott we Frankfurcie. Dwa lata później przeniósł się do Warszawy, obejmując tą samą pozycję. Jego starania zostały szybko dostrzeżone i zaowocowały awansem na stanowisko Junior Sous Chef`a. Od tego momentu jego kariera potoczyła się szybko – najpierw 2 lata w hotelu Marriott w Moskwie na stanowisku Sous Chef`a, gdzie zarządzał kuchnią bankietową oraz jedną z restauracji, nastepnie 3 lata jako Executive Sous Chef w hotelu Renaissance w Seulu, mając pod opieką 14 barów i restauracji oraz 147 kucharzy. Ostatni szczebel awansu i pozycja Szefa Kuchni przypadła w udziale dwóm chińskim hotelom z sieci Marriott – w Shenyang oraz Chongqing oraz hotelowi Cebu na Filipinach.
W warszawskim hotelu Marriott Szczechura będzie odpowiadać za 5 barów i restauracji, dobór ich menu oraz politykę cenową menu. Za sobą ma już mały sukces w postaci przygotowania zaplecza kulinarnego podczas gali 25-lecia hotelu.
Prywatnie wraz z żoną Beatą prowadzi popularny blog kulinarny „Magazyn Kuchenny”. Inną pasją Witka jest fotografia, którą sukcesywnie rozwija od kilku lat.