INFO
Z Warszawy do Stambułu tureckie linie latają każdego dnia (w poniedziałki, środy, piątki i niedziele lotem TK1766 o godzinie 13:20, zaś we wtorki, czwartki i soboty lotem TK7841 o 13:10). Podróż zajmuje niewiele ponad dwie godziny.
ODPRAWA
Na Okęcie dotarłem nieco po południu, bowiem na lot po godzinie 13:00 odprawiłem się wcześniej przez Internet. Nie miałem również bagażu do nadania, podróżowałem jedynie z podręcznym, jednak zjawiłem się z rezerwacją w klasie biznesowej przy stanowisku check-in, by odebrać zaproszenie do Business lounge.
WEJŚCIE NA POKŁAD/LOT
Skorzystałem z saloniku Ballada, gdzie wypiłem mocną kawę. Podczas odprawy skorzystałem z fast track dla biznesu, dlatego na pokładzie A321 znalazłem się błyskawicznie. Start był opóźniony o niemal kwadrans, jednak piloci nadrobili to nieco w powietrzu, dzięki wspaniałej pogodzie. Zajmowałem miejsce przy przejściu w czwartym, ostatnim rzędzie foteli klasy biznes, ustawionych w konfiguracji 2+2. Bardzo miła obsługa szybko rozpoczęła serwis. Na powitanie dostaliśmy kieliszek szampana, sok lub wodę. Po starcie rozdano ciepłe ręczniki i szybko podano posiłek. Jako danie główne zamówiłem pastę rigatoni. Skusiłem się też na kieliszek niezłego, tureckiego wina Angora. Podróż minęło wyjątkowo szybko i przyjemnie.
TRANZYT INFO
Na lotnisko Suvarnabhumi w Bangkoku można dostać się ze Stambułu codziennie lotem TK064, na pokładzie Airbusa A330, o godzinie 19:45 lub TK068, Airbusem A340, o 23:45. Ja wybrałem tę pierwszą opcję. Mając w dłoni kartę pokładową do klasy biznesowej oraz nieco wolnego czasu, mogłem skorzystać z salonu na stambulskim lotnisku.