Kuchnia Tajlandii jest uznawana za najbardziej aromatyczną i efektowną – to połączenie wspaniałych smaków oraz dekoracji tworzonych z finezyjnie wycinanych owoców i warzyw. Tajskie kulinaria to kwintesencja najlepszych aromatów i smaków, które przez lata komponowały się pod wpływem różnych nacji odwiedzających kraj oraz ich tradycji kulinarnych. Eksperci znajdują w potrawach z dalekiej Tajlandii elementy kuchni chińskiej, malezyjskiej, kambodżańskiej i laotańskiej. Charakterystyczna dla potraw z tego regionu pikantność dań to zasługa Portugalczykom, którzy sprowadzili do Tajlandii paprykę chili. Wyjątkowość potraw kuchnia tajska zyskuje dzięki umiejętnemu łączeniu składników, intuicji kucharzy, ale przede wszystkim komponowaniu produktów powszechnie znanych z mieszankami przypraw i składników typowych dla kultury tajskiej.
Tradycyjna kuchnia tajska obfituje w dania bogate w owoce morza, mleko kokosowe i trawę cytrynową. Jednak jej podstawą jest ryż, który uznawany jest przez Tajów za symbol życia – nic więc dziwnego, że przygotowuje się go na setki sposobów. Najbardziej popularną odmianą ryżu w Tajlandii jest pachnący Jasmine, który podaje się gotowany na sypko lub smażony. Ryż jest też nieodzwonym składnikiem curry – to dzięki niemu nieziemsko pikantne sosy są możliwe do zjedzenia. Każde curry jest inne, gdyż o połączeniu składników, a co za tym idzie o efekcie końcowym decyduje kucharz.
Kuchnia tajska to kuchnia filozoficzna, bazująca na przyjemności i harmonii. Stąd w każdym daniu znajdziemy kompozycję pięciu smaków: ostrego, słodkiego, kwaśnego, gorzkiego i słonego.
Osiągnięcie takiej gamy smaków jest możliwe dzięki wyszukanym przyprawom, ziołom i sosom. Co więcej według tajskiej filozofii kulinarnej każdy posiłek powinien zawierać warzywa o wyszukanych kształtach, rozmiarach i kolorach. Dlatego poszczególne warzywa: cebulę, paprykę, brokuły, kalafiory, kapustę, słodkie ziemniaki, pomidory, pędy bambusa czy ogórki nie tylko dobiera się pod względem smaku, ale także często fantazyjnie kroi.
Jak pachnie i smakuje kuchnia tajska będzie się można przekonać już od połowy października w czasie Tajskiego Festiwalu Kulinarnego. Szef kuchni restauracji The Oriental przez dwa tygodnie będzie serwował dania typowe dla tego regionu. Bufet będzie kusił szerokim wyborem dań w tym kotlecikami z krewetek z liściem limonki i zieloną papryczką chili, pikantną sałatką z owoców morza, zupą „Laksa” z wołowiną i suszonymi krewetkami, polędwicą wołową w sosie ostrygowo-pieprzowym, Pad Thai, czy spring roll z kaczką, krewetkami i warzywami.
Wszystkie dania przygotowywane będą zgodnie ze sztuką kulinarną Tajlandii. Główne przyprawy to oczywiście czosnek, chilli, kolendra, olej sezamowy, imbir i trawa cytrynowa. Nie zabraknie sałatki z papai z chilli i limonką, również w połączeniu z wołowiną. Sam szef kuchni poleca wieprzowinę w ziarnach sezamu z trawą cytrynową i kolendrą, jak również pikantną kaczkę orientalną. A na koniec ucztę należy zwieńczyć deserem z egzotycznych owoców, mleka kokosowego i kandyzowanego imbiru.