Kuchnia japońska uchodzi za jedną z najzdrowszych na świecie. Menu bogate jest w świeże ryby, owoce morza, wodorosty, drób i wołowinę oraz dojrzałe warzywa i ryż. Potrawy doprawione są korzennymi przyprawami, takimi jak świeży imbir, a do tego wszystko zwieńczone jest jakże lubianym przez Japończyków sosem sojowym. Styl kuchni japońskiej teppanyaki należy bez wątpienia do najbardziej widowiskowych.
Kucharz – główny aktor przedstawienia, na oczach gości przygotowuje niezwykłe dania. Przez wielu słowo teppanyaki używane jest także do określenia urządzenia, na którym przyrządzane są te potrawy, czyli ogromnej metalowej grillowej płyty. Od lipca w restauracji Milk&Co można skosztować apetycznych potraw przyrządzonych na tym oryginalnym urządzeniu. W roli głównego aktora występuje Szef Kuchni – Stanisław Bobowski.
– Restauracja Milk&Co wzbogaciła się o nowy sprzęt kuchenny – teppanyaki, metalową, dwu strefową płytę grillową, która potrafi osiągnąć temperaturę 300 stopni Celsjusza. Głównym powodem, dla którego zdecydowaliśmy się na zakup teppanyaki, jest możliwość zdobycia większego kontaktu z klientem. Jesteśmy aktualnie na etapie zgłębiania tajników tego japońskiego stylu kulinarnego – opowiada Stanisław Bobowski, Szef Kuchni Radisson Blu Hotel w Krakowie.
– Wszystkie dania przyrządzane są na oczach gości. Mają oni możliwość wyboru składników, z których przygotujemy dla nich posiłek. Co najważniejsze, w trakcie gotowania goście mogą zadawać nam pytania, odnoście przyrządzanych potraw, a także korygować nasze działania – tak Szef Kuchni tłumaczy fenomen przygotowania potraw w ten sposób. Jednak największe kulinarne wrażenia czekają gości podczas słynnego bufetu Surf&Turf, którego specjały hotelowa restauracja Milk&Co, w wakacje serwuje w czwartki i piątki.
Jak mówi Stanisław Bobowski – Podczas bufetu Surf&Turf przyrządzamy na teppanyaki ryby i owoce morza, drób, wieprzowinę oraz wołowinę w towarzystwie świeżych warzyw, makaronu oraz ryżu. Zaletą naszego grilla jest możliwość w bardzo szybki sposób przygotowania wszystkich składników. Istotnym faktem, jest to, że mięsa oraz warzywa poddane tak szybkiej obróbce termicznej zachowują swoje walory smakowe i odżywcze, co z pewnością sprzyja utrzymaniu odpowiedniej harmonii naszego ciała. Jesteśmy również w trakcie przygotowywania jesienno-zimowej karty dań dla restauracji Milk&Co, w której to będzie można znaleźć wyselekcjonowane menu, sporządzone specjalnie pod teppanyaki – opowiada Szef Kuchni Radisson Blu Hotel w Krakowie.
W mieście na dobre zagościło lato, a wraz z jego nadejściem rozpoczął się sezon na lekką, bogatą w dojrzałe warzywa kuchnię. Ta cudowna pora roku udostępnia całą gamę świeżych i sezonowych warzyw, z których warto czerpać to, co najlepsze. Podczas cyklicznych wakacyjnych wieczorów kulinarnych w restauracji Milk&Co – w Hotelu Radisson Blu – są one serwowane w formie bufetu Surf&fTurf, a występują oczywiście w towarzystwie ryb i owoców morza połączonych z doskonałymi daniami z mies.