Podróżując po różnych regionach Andaluzji, możemy zobaczyć ogromną ilość najróżniejszych atrakcji turystycznych. Warte zwiedzenia są zarówno jej największe miasta, jak też niewielkie i urokliwe miasteczka. Stolicą całego regionu jest Sewilla, zwana często „biegunem ciepła” ze względu na bardzo wysokie temperatury. W stolicy zobaczyć musimy Giraldę, dzwonnicę największej na świecie gotyckiej katedry. Kolejnym obowiązkowym punktem programu jest Granada, z olbrzymim kompleksem pałacowym Alhambra. To także miejsce, gdzie dobrze się zabawimy, odwiedzając liczne kluby czy tańcząc flamenco. Na turystów czekają także m.in. Kordoba i Malaga, zachwycające bogactwem zabytków, przyrody oraz typowo hiszpańskich obyczajów.
Zaskakująca różnorodność
Ciekawemu i zróżnicowanemu wypoczynkowi sprzyja ogromna różnorodność oraz bogactwo Andaluzji. Do jednej z najbardziej kontrastowych prowincji należy położona w jej części południowo-wschodniej Almeria, w której znajdziemy zarówno plaże i pustynię, jak też góry. Wybrzeże Almerii uważane jest za jedno z najbardziej dziewiczych miejsc w całej Hiszpanii – co roku przyciąga turystów poszukujących nieskażonej niczym przyrody, wspaniałych dzikich plaż czy miejsc wolnych od tłumów zwiedzających. Stolicą prowincji jest Almeria, miasto portowe, którego największą atrakcję stanowi pochodząca z XI wieku mauretańska twierdza Alcazaba. Turystów zachwycą także małe wioski rybackie czy niewielkie miejscowości położone w górach, gdzie spróbujemy pysznych lokalnych przysmaków. Aby zaplanować udany urlop na wybrzeżu Almerii, warto zawczasu przejrzeć oferty biur podróży – atrakcyjne propozycje znajdziemy m.in. w Rainbow Tours.
W samym sercu Hiszpanii
Choć Andaluzja położona jest na południu Hiszpanii (czemu zawdzięcza swój ciepły klimat), to bez trudu można w niej poczuć prawdziwie hiszpańską, pełną temperamentu atmosferę. Nie tylko za sprawą niezwykłej kultury oraz pięknych zabytków – także dzięki ludzkiej życzliwości, pięknej pogodzie oraz przepysznym lokalnym przysmakom. Podstawą kuchni andaluzyjskiej są proste, bardzo świeże składniki. Króluje tradycyjne gazpacho z pomidorów, papryki i czosnku, a także owoce morza, podawane w bardzo różnej formie. Na stole nieraz zobaczymy paellę, której najlepiej poszukać w miejscu, gdzie jadają miejscowi (wersja dla turystów często nie dorównuje tej lokalnej). Wakacje w Andaluzji to doskonały sposób na oderwanie się od szarej codzienności i zanurzenie w słońcu, bujnej przyrodzie oraz niepowtarzalnych doznaniach.