Za opracowanie koncepcji odpowiada renomowana międzynarodowa agencja kreatywna Gorgeus Group, specjalizująca się w tworzeniu innowacyjnych rozwiązań dla branży hospitality na całym świecie. Za projekt architektoniczny odpowiada Goddard Littlefair, wielokrotnie nagradzane studio projektowe specjalizujące się w luksusowych wnętrzach. Wspólnie tworzą miejsce, które łączy elegancki design z tętniącą życiem, nowoczesną atmosferą.
Projekt realizowany będzie w dwóch etapach. W Pierwszym powstanie nowy, tętniący życiem bar – zaprojektowany jako dynamiczne, całodzienne centrum spotkań. Drugi etap – zaplanowany na lato tego roku – obejmie kompleksowy remont pierwszego piętra o powierzchni 563 m². Powstanie tu nowa, autorska restauracja, przestrzeń (private dining), idelana dla celebreowania prywatnych spotkań i wydarzeń firmowych z otwartą kuchnią i barem.
Nowy koncept to coś więcej niż restauracja czy bar – to to nowy punkt kulturalno-gastronomiczny na mapie Warszawy. Miejsce stworzone z myślą o lokalnej społeczności, podróżujących biznesowo i miłośników dobrej kuchni. Innowacyjna formuła oparta jest na idei otwartości i autentyczności. Przestrzeń będzie inspirowana pulsującym rytmem współczesnej Warszawy – jej energią, różnorodnością. Do współpracy zaproszono lokalnych artystów i twórców, którzy nadadzą przestrzeni głębi kulturowej i oryginalności.
– Warszawa staje się miastem coraz bardziej związanym z naturą, otwartym i świadomym. Nasza nowa koncepcja kulinarna będzie odzwierciedlać te wartości. Chcemy stworzyć miejsce, które stanie się kulinarnym punktem odniesienia na mapie miasta – dostępna i stylowa restauracja z widokiem, serwująca nowoczesne, inspirujące dania – mówi Britta Kutz, Area General Manager of InterContinental Warsaw. – Z ogromną radością zapraszamy zarówno naszych gości, jak i mieszkańców stolicy do wspólnej, kulinarnej podróży.
Nowa restauracja powstaje we wsółpracy z Karolem Okrasą – jednym z najbardziej cenionych polskich kucharzy i wieloletnim partnerem InterContinental Warszawa. Sezonowe menu w nowoczesny sposób nawiąże do warszawskich tradycji kulinarnych, łącząc regionalne składniki i zapomniane smaki z globalnymi inspiracjami i nowoczesnymi technikami. Dania będą podane w swobodnej, nowoczesnej formie, a każde z nich opowie historię – zakorzenioną w tradycji, ale przedstawioną z odświeżającym, autorskim podejściem.
Bar w lobby będzie hołdem dla natury – zioła, zapomniane rośliny i dzikie składniki z polskich łąk i lasów nadadzą klasycznym koktajlom nowego, autentycznego charakteru.
Zakończenie pierwszego etapu inwestycji planowane jest na czerwiec 2025 roku. Otwarcie restauracji i zakończenie drugiego etapu planowane jest na jesień tego samego roku.