Cykl rozpoczął się już 25 kwietnia. Tematem pierwszego spotkania był „SALMON with Lambton & Jackson”. To polska premiera smaku łososia szetlandzkiego głębokiego wędzenia Lambton & Jackson, którym zachwycają się mistrzowie wyrafinowanej kuchni.
– Na rynku jest duży wybór wędzonego łososia, ale łosoś Maldon głębokiego wędzenia Lambton & Jackson jest mistrzem we własnej lidze. Głębia i wyrazistość smaku są urzekające – mówi Alyn Williams, Szef Alyn Williams at the Westbury w Londynie, restauracji wyróżnionej gwiazdka Michelina.
Czym wyróżnia się ów łosoś? Maldon Deep Smoked Salmon Lambton & Jackson serwowany jest przez najlepsze hotele i restauracje oznaczone gwiazdką Michelin w Wielkiej Brytanii. Przygotowanie produktu w całości odbywa się za pomocą tradycyjnych, naturalnych metod. Ryby wędzone są tylko i wyłącznie na wyselekcjonowanym drewnie i owocach jałowca, dzięki czemu łosoś ten słynie z wyjątkowego aromatu. Nieco słodszy od innych łososi, ujmuje swoją wyjątkowością prawdziwych wielbicieli dobrego smaku. Jedynym dystrybutorem w Polsce jest firma KozaneckiSeafood Ltd.
W roli mistrza wieczoru wystąpił Szef Kuchni Restauracji Villa Foksal Marcin Wojtczak. Zaprezentował łososia Lambton & Jackson w swoich autorskich potrawach.