W tym roku po raz pierwszy to szczególne wyróżnienie otrzymali także kucharze czescy. W Pradze wzrosła również liczba restauracji, które otrzymały tytuł Bib Gourmand, za oferowanie dobrego jedzenia w rozsądnych cenach.
Gwiazdkę Michelin otrzymała restauracja Alcron, kierowana przez szefa kuchni Romana Paulusa orazLa Degustation Bohême Bourgeoise, na czele której stoi Oldřich Sahajdák. Obie restauracje oferują menu degustacyjne. Alcron słynie przede wszystkim ze specjałów rybnych i owoców morza.
RestauracjaLa Degustation Bohême Bourgeoiseoferuje tradycyjną kuchnię czeską, opartą na przepisach z końca XIX wieku.W Pradze ciągle przybywa nowych miejsc dla miłośników dobrej kuchni. Wyróżnienie BiB Gourmand zyskały ostatnio restauracje praskie Sansho i Monastery. W ten sposób dołączyły one do lokalów SaSaZu, Le Terroir, Aromi i Divinis, które obroniły swój tytuł z ubiegłego roku.