– Po czterech dekadach Gault&Millau Austria rozszerza zakres ilości przyznawanych czapek, po raz pierwszy przyznająć ich aż pięć – jak podają redaktorzy Martina i Karl Hohenlohe we wstępie do bieżącego wydania, które zostało zaprezentowane w Wiedniu 20 listopada 2019 roku. Dzięki tej nowej skali ratingowej Gault&Millau Austria podąża za przykładem Francji, co przyczynia sie do lepszej porównywalności w skali międzynarodowej.
Na samym szczycie rankingu, także według nowego systemu oceny, ilość restauracji pozostaje nadal bardzo przejrzysta. Tylko pięć restauracji w Austrii uzyskało nową najwyższą ocenę pięciu czapek (19 punktów), za nimi plasuje się 38 restauracji z czterema czapkami (17 do 18,5 punktów) – z czego tylko osiem restauracji w całej Austrii uzyskało ocenę 18,5 punktu. W tym restauracja Stüva Benjamina Partha. Ten 31-letni kucharz to wschodząca gwiazda z Ischgl. Szef kuchni został nagrodzony tytułem „Szef kuchni Gault&Millau 2019 roku”. Ocena jego kunsztu kucharskiego została podniesiona o pół punktu do 18,5 punktu (4 czapki), a tym samym znalazł się na szczycie, wśród 13 austriackich szefów kuchni, którym przyznano 18,5 lub 19 punktów w Gault&Millau 2020.
Wśród pozostałych lokali odznaczonych czterema czapkami z Ischgl znajdują się Paznaunerstube prowadzona przez Martina Sieberera i Schlossherrnstube pod pieczą Gustava Jantschera (po 18 punktów), a także Stiar, gdzie szefem kuchni jest Günther Döberl (17 punktów). Trzema czapkami nagrodzone zostały Fliana Gourmet(15,5 punktu) i Sieberer’s Heimatbühne (15 punktów), po jednej czapce otrzymały restauracje Lucy Wang (12,5 punktu) i Weinstube (12 punktów), a także – jako nowicjusz w Gault&Millau 2020 – Alpenhaus na Idalp z 11,5 punktu.
Szczegółowe oceny najlepszych restauracji w Ischgl:
Stüva | Benjamin Parth | 18,5 punktu | 4 czapki |
Paznaunerstube | Martin Sieberer | 18 punktów | 4 czapki |
Schlossherrnstube | Gustav Jantscher | 18 punktów | 4 czapki |
Stiar | Gunther Döberl | 17 punktów | 4 czapki |
Fliana Gourmet | Andreas Spitzer | 15,5 punktu | 3 czapki |
Heimatbühne | Martin Sieberer | 15 punktów | 3 czapki |
Lucy Wang | Raphael Herzog | 12,5 punktu | 1 czapka |
Weinstube | René Schettulat | 12 punktów | 1 czapka |
Alpenhaus | Christian Törf | 11,5 punktu | 1 czapka |
Guide A la Carte 2020: 5 restauracji z Ischgl wśród 10 najlepszych w Tyrolu
Przewodnik dla smakoszy „Guide A la Carte”, który został opublikowany 4 października, potwierdza wyjątkową pozycję Ischgl, jako ważnego miejsca dla smakoszy: 5 lokali z Ischgl znajduje się w pierwszej 10 w Tyrolu. W Austrii przetestowano około 800 restauracji, w tym siedem najlepszych restauracji z Ischgl, które w sumie uzyskały dla Paznaun aż 27 gwiazdek.
29. edycja wydawanego co roku przewodnika Guide A la Carte zawiera około 800 rekomendacji restauracji z całej Austrii. Większość recenzji opiera się na wizytach w restauracjach około 60 indywidualnych osób.
Nagrodzone w przewodniku Guide A la Carte restauracje nie są nowymi miejscami. Wszyscy zwycięzcy mają już na koncie ukoronowane dania z wcześniejszych edycji. Szef kuchni z Ischgl, Benjamin Parth, był w stanie ponownie poprawić swoją ocenę, dzięki znakomitej restauracji Stüva zdobył 97 punktów, a tym samym 5 gwiazdek. Lokalny bohater Martin Sieberer zaprowadził aż dwie restauracje do pierwszej 10: jego Paznaunerstube osiągnęła 5 gwiazdek z 95 punktami, a Sieberer’s Heimatbühne uzyskała 92 punkty i tym samym 4 gwiazdki. Gustav Jantscher(Schlossherrnstube) oraz Günther Döberl (Stiar) uzyskali po 4 gwiazdki i 94 punkty każdy. Fliana Gourmet z Andreasem Spitzerem otrzymała 3 gwiazdki (80 punktów). Lucy Wang z szefem kuchni Raphaelem Herzogiem została nagrodzona 72 punktami i 2 gwiazdkami.
Kulinarne wydarzenia regionu
Ischgl pozycjonuje się jako całoroczny hotspot dla smakoszy w Alpach. Dzięki wydarzeniom takim jak „Gwiazdorski Puchar Szefów Kuchni” (19-20 kwietnia 2020 roku) zimą lub „Kulinarny szlak św. Jakuba” (start 12 lipca 2020 roku) latem, Ischgl stawia kulinarne akcenty, jako alpejska metropolia lifestyle’u, stając się dla wyrafinowanych smakoszy obowiązkowym punktem programu.