– W Mercure wierzymy, że gastronomia i wspólne spędzanie czasu są uniwersalnymi symbolami gościnności i stanowią serce naszych doświadczeń z nowymi kulturami – powiedział James Wheatcroft, Global SVP Midscale Brands w Accor. – Dlatego z okazji naszych 50. urodzin, Mercure zaprasza podróżnych do „Odkrywania Lokalnych Smaków” na całym świecie. Dla wielu z nas oznacza to degustację najlepszych potraw i napojów, jakie każdy unikalny zakątek globu ma do zaoferowania. Dzięki pomocy naszych partnerów TOPJAW i Munchies, z radością dzielimy się tymi 50 niesamowitymi przygodami kulinarnymi, które mamy nadzieję zainspirują naszych gości, fanów i obserwujących.
The Bucket List to rozwinięcie popularnego programu Mercure „Discover Local”, który podkreśla lokalne specjały i ujawnia nieoczywiste miejscowe historie gościom. Aby stworzyć kulinarną listę życzeń, marka zaangażowała swoją globalną sieć, prosząc zespoły hotelowe i personel o przesłanie najlepszych lokalnych rekomendacji kulinarnych. Na ich bazie panel ekspertów, w tym TOPJAW – twórców kulinarno-podróżniczych materiałów wideo oraz Munchies – popularnego kanału magazynu Vice, a także przez zespół marketingu globalnego Mercure przygotował listę inspirowanych lokalnie smakołyków.
Premiera przygotowanej listy odbyła się w trakcie specjalnego wydarzenia zorganizowanego w Mercure Porto Centro Aliados, gdzie goście mogli odbyć kulinarną podróż dookoła świata poprzez smaki inspirowane kuchnią z Wielkiej Brytanii, Włoch, Wietnamu, Australii i Argentyny – wszystko w kreatywnych stacjach. Każda z nich oferuje jeden element z listy 50 doświadczeń z Bucket List Mercure. Nie zabrakło występów z muzyką na żywo oraz możliwości spotkania się z Jesse Burgessem z TOPJAW.
Każde z 50 doświadczeń z Bucket List jest związane z destynacją hotelu Mercure. Zespoły hotelowe w ponad 950 obiektach na całym świecie, od Dżakarty po Oksford, nie tylko znają swoje miasta od podszewki, ale są również zorientowane na ewoluującą kulturę każdej destynacji. Poniżej znajduje się kilka doświadczeń przedstawionych na Bucket List Mercure, pełną listę można znaleźć na stronie mercurebucketlist.com.
Spacer po polu lawendy i degustacja świeżych ostryg to wyjątkowe doznania podczas pobytu w Mercure Kangaroo Island Lodge w Australii. Kangaroo Island kryje Emu Bay Lavender, czyli piąte pokolenie rodzinnego gospodarstwa lawendowego. Goście mogą tu skosztować lawendowego ginu Donnington i lawendowego limoncello Lemington. Do ich dyspozycji jest też Oyster Farm Shop, ulubione miejsce miłośników owoców morza, a także wziąć udział w wycieczce po oceanicznej farmie i spróbować sezonowych małży.
Zbieranie świeżych wodorostów z Atlantyku i przygotowywanie z nich kawioru to niezwykłe doświadczenie podczas pobytu w Mercure La Baule Majestic, położonym w nadmorskim mieście La Baule we Francji. Jean-Marie Pedron i jego żona Valérie, założyciele tego wyjątkowego miejsca, zapraszają gości do zwiedzania swojej farmy glonów, zlokalizowanej na historycznym terenie należącym do ich rodziny, zasilanym przez morze od ponad 500 lat. Ferme Marine w Le Croisic to ceniony dostawca wodorostów dla czołowych kucharzy we Francji.
Nauka rybołówstwa od tajemniczego mistrza na plaży Bophut, w urokliwej wiosce rybackiej Koh Samui w Tajlandii, to niepowtarzalne doświadczenie podczas pobytu w Mercure Samui Chaweng Tana. Goście mają okazję spotkać się z panem Arwae Lermae, 80-letnim mieszkańcem Koh Samui, który dzieli się swoją wiedzą na temat tradycji rybackich, wspierając lokalną społeczność. Po fascynującym spacerze po rynku nocnym, uczestnicy delektują się wyśmienitą kolacją z owocami morza w roli głównej.
Podczas pobytu w Mercure Benidorm, położonym na Costa Blanca w regionie Walencji w Hiszpanii, goście mają możliwość przygotowania autentycznej hiszpańskiej paelli. W renomowanej restauracji Molino Roca, należącej do światowej sławy producentów ryżu, goście mogą wziąć udział w warsztatach dotyczących przygotowywania tego klasycznego dania. Zespół kulinarny Molino Roca codziennie tworzy słynną paellę w prawdziwie walencijskim stylu, dostarczając niezapomnianych doznań smakowych dla mieszkańców i odwiedzających. Prywatny warsztat nie tylko oferuje praktyczną demonstrację przygotowywania paelli, ale także lekcję tworzenia sangrii – słynnego hiszpańskiego koktajlu z czerwonego lub białego wina i świeżych owoców.
W Mercure Kyoto Station, goście mają wyjątkową okazję zanurzenia się w trzech tradycjach japońskich: wagyu, sake i gejszy. Położony w sercu słynnej dzielnicy Gion w Kioto, Ryotei Bungo, zlokalizowany w zabytkowym budynku, oferuje wyjątkowe doświadczenie nasycone historią i kulturą. Hotel umożliwia delektowanie się wykwintnymi daniami z najwyższej jakości mięsa wagyu, podawanymi w doskonałych zestawieniach z wyselekcjonowanymi sakami. To kulinarne doświadczenie wzbogacane jest przez fascynujące występy autentycznej gejszy i maiko, które dodają wyjątkowego uroku wieczorowi. Ryotei Bungo jako perła japońskiej tradycji, dostarcza gościom niezapomnianej podróży przez głębokie dziedzictwo kraju.
– Pomaganie naszym gościom w odkrywaniu tego, co lokalne w destynacjach to misja marki Mercure. Wpływa na to sposób, w jaki szkolimy nasze zespoły hotelowe i jakich inspiracji dostarczamy naszym gościom – dodał James Wheatcroft, Global SVP Midscale Brands w Accor. – Mamy nadzieję, że nasza nowa Bucket List zainspiruje więcej ludzi do wyruszenia w świat, wyjście poza znane i popularne zabytki oraz dołączenia do nas w Mercure, gdzie z przyjemnością podzielimy się naszymi ulubionymi doświadczeniami autentycznej kultury, wyśmienitego jedzenia, trunków oraz radosnych spotkań z lokalnymi bohaterami.