Beczkowe piwo w Lufthansie, czyli Octoberfest w przestworzach

Autor tekstu: , Data publikacji:

Załoga Lufthansy będzie witać pasażerów na pokładach w tradycyjnych bawarskich strojach ludowych – w samą porę na Oktoberfest. Zgodnie z coroczną tradycją, na wybranych lotach z Monachium, załogi pokładowe Lufthansy zamiast mundurów będą nosić na pokładzie tradycyjne bawarskie stroje ludowe. Dodatkowo, Lufthansa wprowadza na pokład piwo beczkowe, tegoroczny specjalny przysmak na wybranych trasach.

Po raz pierwszy załoga uczestniczyła w opracowaniu ekskluzywnego menu Oktoberfest dla klientów Klasy Biznes, które doskonale łączy się ze świeżo lanym piwem.

Pierwszy tegoroczny lot Lufthansy w tradycyjnych strojach ludowych startuje dzisiaj, 19 września ze stolicy Bawarii na trasie do Nowego Jorku (Newark). Drugi tradycyjny lot w strojach ludowych odbędzie się 25 września na trasie z Monachium do Singapuru i wreszcie, pasażerowie podróżujący z Monachium do Szanghaju 6 października będą mogli również przeżyć ten specjalny lot tuż przed oficjalnym zakończeniem Oktoberfest. Załogi w strojach tradycyjnych będą obsługiwać również wybrane loty europejskie.

Ubranie załogi międzykontynentalnej floty Lufthansy zostało zaprojektowane i dostosowane do indywidualnych potrzeb przez tradycyjnego monachijskiego specjalistę od strojów kostiumowych, markę Angermaier. Oktoberfest Dirndl – tradycyjny strój damski, noszony przez stewardesy ma kolor ciemnoniebieski z srebrnoszarym fartuchem, a ich koledzy będą nosić krótkie skórzane spodnie – Lederhosen – z ciemnoniebieską kamizelką wykonaną z tego samego materiału, co Dirndl. Już trzeci rok z rzędu Angermaier ubrał załogi pokładowe z okazji największego festiwalu folklorystycznego na świecie.

Podobnie jak w poprzednich latach, pasażerowie Lufthansy będą również mogli cieszyć się widokiem tradycyjnych strojów ludowych na lotach z Monachium do wybranych europejskich miast. Od 5 do 7 października jedna z załóg Lufthansa CityLine zamieni swoje mundury na tradycyjne stroje. W tym roku ich celem podróży jest Berlin, Kolonia/Bonn, Luksemburg, Piza, Genua, Amsterdam, Rzeszów, Timisoara i Cagliari.

Tradycja ta kontynuowana będzie również w przypadku pracowników obsługi pasażerów Lufthansy w Terminalu 2 w Monachium, którzy podczas Oktoberfest będą witać pasażerów w bawarskich strojach. Zamiast munduru Lufthansy, żeński personel może nosić Dirndla, a ich koledzy mogą wybrać Lederhosen. Pracownicy obsługi w salonikach pierwszej klasy Lufthansy będą nosić tradycyjne stroje w kolorze czarnym i złotym.

Już w latach 60. ubiegłego wieku pasażerowie Lufthansy delektowali się świeżo lanym piwem. Wtedy podawane było w „Lufthansa Senator Service” , a dziś beczki piwa znów powracają na pokład. Keg „zdatny do lotu” został wybrany specjalnie na rejsy Lufthansy. W tej beczce ciśnienie dwutlenku węgla jest regulowane przez zawór. Zapobiega to zbyt wysokiemu wzrostowi ciśnienia w trakcie lotu, dzięki czemu piwo może być nalewane nawet na wysokości 10 000 metrów nad poziomem morza. Pasażerowie Klasy Biznes otrzymają również pasujące do piwa specjalne menu Oktoberfest. Po raz pierwszy zostało one stworzone przez obsługę Lufthansy we współpracy z ekspertami kulinarnymi w LSG Sky Chefs. Przy opracowywaniu menu zostały uwzględnione pomysły i doświadczenia załogi z poprzednich lat . W tym roku w specjalnym menu znajdziemy truflowy tatar wołowy, pstrąga w sosie z wina Riesling i krem bawarski z pistacjowym pesto. We wrześniu i październiku pasażerowie Klasy Biznes Lufthansy mogą korzystać z menu Oktoberfest na wszystkich lotach międzykontynentalnych.

Monachijskie saloniki Lufthansy także przygotowały sie na Oktoberfest. Tak jak w zeszłym roku ponad 4 000 kilogramów “Leberkäse”, ponad 38 000 precli oraz około 750 kilogramów białej kiełbasy będzie podawane w 12 salonikach znajdujących się w Terminalu 2 oraz w terminalu satelitarnym. Menu Oktoberfest w restauracjach saloników Klasy Pierwszej Lufthansy, których wnętrze będzie także odpowiednio udekorowane, składać się będzie z zupy Oktoberfest oraz z kaczki serwowanej w stylu rustykalnym. Na deser będą podawane pierogi morelowo-śliwkowe z waniliową pianką. Saloniki senatorskie oraz biznesowe zaproponują swoim gościom zupę gulaszową „Andechser” lub grzyby w śmietanie z pierogami. Ponadto, oczywiście we wszystkich salonikach będzie serwowane piwo Oktoberfest lane z beczki.

Pasażerowie, którzy wylądują na monachijskim Terminalu 2 podczas pierwszego weekendu imprezy, otrzymają specjalne, bezpłatne boxy Oktoberfest. Będą one zawierać wszystko, czego potrzebuje uczestnik festiwalu – wstążkę na kufel piwa, napój witaminowy, kilka słonych precli i owocowe żelki w kształcie kufla piwa.