W najbliższej przyszłości linie lotnicze Lufthansa, SWISS oraz Austrian Airlines zaoferują pasażerom klasy ekonomicznej nowy wachlarz usług. Od wiosny 2021 r. pasażerowie rejsów krótko i średniodystansowych będą mogli kupić napoje oraz posiłki przygotowane z wysokiej jakości produktów.
Zarówno wybór posiłków, jak i ich przygotowanie oraz wygląd będą podlegać wysokim standardom jakości. Nowe podejście linii lotniczych to wkład w zrównoważony rozwój dzięki wykorzystaniu przyjaznych dla środowiska produktów i opakowań oraz ograniczaniu marnowania jedzenia, co jest efektem bardziej spersonalizowanej produkcji.
– Obecna oferta przekąsek w klasie ekonomicznej nie zawsze spełnia oczekiwania naszych pasażerów – wyjaśnia Christina Foerster, członkini Rady Wykonawczej Lufthansa Group, Customer, IT & Corporate Responsibility. – Nowa oferta powstała na bazie opinii zebranych od naszych klientów. Proponując zakup wysokiej jakości produktów z naszej oferty, zapewniamy wybór tego, co pasażerowie chcą jeść i pić podczas podróży.
Asortyment posiłków i napojów, z naciskiem na produkty świeże i przekąski, będzie podawany w różnych formach na pokładach samolotów poszczególnych linii lotniczych, uwzględniając także kuchnie regionalne. W przyszłości podawane obecnie bezpłatne przekąski zostaną wycofane. Nowa oferta będzie wprowadzana stopniowo od wiosny 2021 r. Najpierw zaproponują ją linie Austrian Airlines, następnie Swiss oraz Lufthansa. Nowe produkty zostaną zaprezentowane przez poszczególnych przewoźników w nadchodzących miesiącach.