Rika Maezawa otworzyła swoją pierwszą restaurację w Tokio w 2003 roku po odbytych szkoleniach w kilku znanych japońskich restauracjach. Jej filozofia związana z jedzeniem skupia się głównie na warzywach oraz sezonowych smakach domowej kuchni japońskiej. Inspiruje się także historią Japonii – okresem Edo od 1603 r. do 1868 r. – oraz wpływami zagranicznymi, tak żeby w nowoczesnym stylu i ze szczyptą nostalgii, tworzyć bazujące na warzywach posiłki, wykraczające poza tradycyjne receptury kuchni tego kraju.
– Przepiękne japońskie krajobrazy każdej z pór roku, są wyczuwalne w posiłkach podawanych podczas lotu – mówi Rika Maezawa o swojej filozofii jedzenia i daniach, które stworzyła dla Finnaira. – Poprzez moją kuchnię chciałabym podzielić się z podróżnymi wyjątkową japońską wrażliwością na smaki pór roku. Używam składników zarówno z Japonii, jak i z zagranicy, dzięki czemu mogą smakować zarówno klientom japońskim, jak i nie-japońskim.
– Jedzenie podawane w samolocie odgrywa ważną rolę wśród usług oferowanych pasażerom – dodaje Maarit Keränen, szefowa obsługi pokładowej Finnaira. – Jestem pewna, że nasi klienci będą zadowoleni z sezonowych japońskich smaków wprowadzanych do posiłków przez panią Maezawa.
Finnair rozpoczął program z autorskim menu szefa kuchni w 2013 roku i od tamtej pory pracował z wieloma uznanymi szefami kuchni, którzy stworzyli własne autorskie menu dla klasy biznesowej Finnaira.