W ubiegłym roku Eero Vottonen został wybrany jako kandydat Finlandii do prestiżowego konkursu Bocuse d’Or, odbywającego się co dwa lata w Lyonie we Francji. Bocuse D’Or to prawdopodobnie największy konkurs kulinarny na świecie, sprowadza 24 szefów kuchni z różnych krajów, aby rywalizowali ze sobą na arenie międzynarodowej. W trakcie swojej kariery, Vottonen pracował w najlepszych kuchniach Finlandii i w takich restauracjach jak Chez Dominique, Luomo, G.W. Sundmans i Olo.
– Eero szybko stał się jednym z najlepszych szefów kuchni w Skandynawii, dlatego cieszymy się, że możemy zaoferować naszym pasażerom podróżującym klasą biznesową na trasach dalekodystansowych tak wyjątkowe jedzenie – mówi Maarit Keränen, szefowa obsługi pokładowej fińskiego przewoźnika. – W przyszłym roku jest stulecie Finlandii, będzie to dla nas wyjątkowa okazja, aby współpracować z kandydatem Finlandii w konkursie Bocuse d’Or. Życzymy powodzenia Eero, który obecnie przygotowuje się do ostatniego etapu tego prestiżowego wydarzenia, które odbędzie się w styczniu.
– W ciągu ostatnich kilku lat, miałem na tyle szczęścia, że mogłem pracować z najlepszymi szefami kuchni i dzięki tym doświadczeniom nauczyłem się bardzo różnorodnego podejścia do jedzenia – mówi Eero Vottonen, kandydat Finlandii w konkursie Bocuse d’Or 2017. – Moja filozofia związana z jedzeniem jest tak naprawdę bardzo prosta, smak zawsze jest na pierwszym miejscu dlatego chcę używać składników dobrej jakości, które pochodzą od okolicznych dostawców.