W lipcu i sierpniu w Klasie Biznes na rejsach międzykontynentalnych z Niemiec Lufthansa pozwoli poczuć się jak się w kosmosie – przynajmniej pod względem kulinarnym. Pasażerowie będą mogli spróbować dania ze specjalnego menu, które Alexander Gerst i jego załoga będą dostawać na pokładzie Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS)– ragout z kurczaka z grzybami.
Wcześniej w tym roku, LSG Group, cateringowe ramię Lufthansy, opracowało specjalne menu dla niemieckiego astronauty Europejskiej Agencji Kosmicznej Alexandra Gerst’a, który 6 czerwca rozpoczął misję Horizons. Oprócz standardowych posiłków spożywanych na co dzień na pokładzie ISS, „bonusowe” dania konsumowane będą przez załogę podczas specjalnych okazji, wspierając ducha zespołu i wzmacniając motywację w trakcie 6-miesięcznego pobytu w kosmosie.
W trakcie tworzenia menu dla misji Horizons, w ramach współpracy z Europejską Agencją Kosmiczną, zespołowi LSG Culinary Excellent Team przyświecało motto „wszystko jest możliwe”. Dania zostały opracowane ze szczególnym uwzględnieniem wymagań, jakie musi spełniać jedzenie spożywane w kosmosie, zwłaszcza z uwagi na brak grawitacji. Opracowano sześć specjalnych, innowacyjnych i smacznych dań, o które osobiście poprosił Alexander Gerst. Menu zawiera tradycyjne dania z rodzinnego regionu astronauty – Szwabii – takie jak pierożki maultaschen i szpecle, a także jego ulubione międzynarodowe danie ragout z kurczaka z grzybami. By spełnić określone wymagania dotyczące zdrowia i bezpieczeństwa misji, zespół LSG Group musiał przygotować posiłki tak, aby miały niską zawartość sodu, a ich okres przydatności do spożycia wynosił dwa lata.