Nowe menu przygotowali Tomi Björck i Pekka Terävä. Pierwszy prowadzi dwie wielokrotnie nagradzane, inspirowane Azją restauracje w Helsinkach – Gaijin i Farang oraz Boulevard Social, specjalizującą się w daniach kuchni śródziemnomorskiej. Z kolei Pekka Terävä jest szefem kuchni w nagrodzonej gwiazdką Michelin restauracji Olo, gdzie serwuje nowoczesną kuchnię skandynawską, opartą na świeżych i jak najmniej przetworzonych produktach.
Nowe potrawy zostaną zaprezentowane 19 września pasażerom lecącym Finnairem do Japonii i wprowadzane stopniowo w październiku i listopadzie na wszystkich rejsach do Ameryki Północnej, Korei, Indii, Singapuru i Chin.
– Posiłek serwowany w samolocie jest istotną częścią zarówno podróży jak i wizerunku linii lotniczej – mówi Anssi Komulainen, wiceprezes Finnair d.s. Obsługi Klienta. – Tym, co wyróżnia Pekkę i Tomiego spośród innych szefów kuchni, jest ich styl, kreatywność i oryginalność. Pekka Terävä wykorzystuje składniki z dalekiej Północy, które naturalnie pasują do wizerunku Finnaira. Tomi Björck i jego wizja kuchni azjatyckiej wspiera nasze plany rozwoju na Dalekim Wschodzie.
– Moje potrawy są inspirowane fińską przyrodą i oparte na świeżych, sezonowych produktach: warzywach, dziczyźnie i rybach- mówi Pekka Terävä. Tomi Björck dodaje: – Chciałem, aby moje menu odzwieciedlało to, co najlepsze w nowoczesnej kuchni azjatyckiej, fascynują mnie smaki Tajlandii i Japonii. Przygotowałem zarówno dania mięsne jak i wegetariańskie, a wśród nich dynię piżmową, japoński makaron ramen i pikantnego łososia.
Szukasz biletów lotniczych Finnair? Sprawdź na www.centrumlotow.pl! >>