Kolację galową poprzedził Salon Degustacyjny, podczas którego dwunastu importerów zaprezentowało swoje czołowe wina, a także trzy seminaria komentowane przez winiarzy i krytyków winiarskich: pionowa degustacja win Tenuta San Leonardo prowadzona przez Anselmo Guerrieri Gonzaga, degustacja porównawcza chianti i supertoscanów od Fattoria di Fèlsina a także unikatowych win z Ruedy od Belondrade y Lurton.
Dania przygotowane przez poszczególnych szefów wraz z podawanymi do nich winami:
Assiette z foie gras, jabłka, jeżyny, pestki dyni ( Mateusz Wichrowski / Brasserie Warszawska)
Winnica Turnau Solaris 2014
Schieferkopf Alsace Riesling Buehl 2012
Zenato Lugana Riserva Sergio Zenato 2013
Risotto z ziemniaka z kawiorem z polskiego jesiotra (Marek Flisińsi / Water & Wine)
Belondrade y Lurton Rueda 2013
Soalheiro Vinho Verde Alvarinho Primeiras Vinhas 2014
Eugenio Rosi Anisos 2010
Sandacz, seler,ogórek, oliwa koperkowa (Robert Skubisz / Amber Room)
Domæne Wachau Grüner Veltliner Smaragd Achleiten 2012
Domaine de Chevalier Pessac-Léognan Grand Cru Classé Blanc 2011
Ata Rangi Martinborough Sauvignon Blanc 2012
Pieczona w kminku kaczka Challans, pietruszka duszona w burbonie i sos jeżynowo-imbirowy (Paweł Oszczyk / La Rôtisserie)
Château Kirwan Margaux Grand Cru Classé 2008
Bressan Schioppettino 2007
Tenuta San Leonardo 2008
Czekolada Valrhona, gruszka, migdały i wanilia (Krzysztof Rabek / Odette)
Graham’s Tawny Porto 20 Years Old.
Sponsorami i partnerami Gali był Klub Polskiej Rady Biznesu – Pałac Sobańskich i Restauracja Amber Room, Stowarzyszenie Sommelierów Polskich, Cisowianka Perlage, Nespresso, Sar Serwis, Gastro Magic, Mondial Assistance, Food Service, Magazyn Usta, Whisky & Wine Place.