The Courtyard
Brian McKenna jest jednym z najznamienitszych szefów kuchni w Pekinie, a jego potężna postura kontrastuje z delikatnością i wyczuciem, jakim wykazuje się w kuchni, przygotowując dania słynące z idealnego połączenia składników i smaków.
Irlandczyk wniósł powiew świeżości do restauracji, która wcześniej miała doskonałą lokalizację i nie najlepszą kuchnię. Courtyard szczyci się teraz klasycznym menu, dopasowanym kulinarnie do okolicy z widokiem na Zakazane Miasto. Jeśli dania kuchni molekularnej McKenny to dla was zbytnia ekstrawagancja, zawsze możecie tu zamówić pyszny stek z frytkami.
● Okolica: Najlepsza dzielnica w mieście, w której niegdyś (przez ponad 500 lat) zamieszkiwali cesarze z dynastii Ming i Qing.
● Klienci: Zamożni. Restauracja nastawia się przede wszystkim na pekińskie „grube ryby”.
● Godne polecenia: Krab w tempurze; łosoś z patelni z soczewicą pachnącą imbirem i grillowanym foie gras; deser czekoladowy w kształcie wojownika z terakoty.
● Średni koszt na osobę: 700 ¥/350 zł
● Kontakt: 95 Donghuamen Avenue, Wschodnia Brama Zakazanego Miasta; tel +86 10 6526 8883; bmktc.com
The Big Smoke
Przytulne miejsce, na które składa się pub i smażalnia mięs. Goście poczują się tu jak w… typowej amerykańskiej knajpce. Znajduje się ono w dosyć niepozornej części miasta, na nieco zaniedbanej ulicy pełnej mało reprezentacyjnych barów i knajpek. Za to samo wnętrze The Big Smoke wygląda dużo szykowniej.
Co ciekawe, główny dostawca piwa dla the Big Smoke – firma Capital Brewing Company – ma swoją siedzibę w lokalu, który jest zarazem jej głównym klientem. Produkowane przez nią piwa to m.in. Workers Pale Ale z charakterystycznym logo przedstawiającym uniesioną pięść.
● Okolica: Zaniedbana, z eklektyczną architekturą wokół, ale stopniowo pojawia się tu coraz więcej naprawdę przyzwoitych barów i restauracji.
● Klienci: Obcokrajowcy tęskniący za domowym jedzeniem oraz (coraz częściej) mieszkańcy Pekinu ciekawi świata i wszelkich zachodnich nowości.
● Godne polecenia: Wolno gotowane żeberka, jagnięcina, oraz burgery – do tego przepyszne piwo Workers Pale Ale.
● Średni koszt na osobę: 200 ¥/100 zł
● Kontakt: Lee World Building, 57 Xingfucun Zhonglu, Dzielnica Chaoyang; tel +86 10 6416 5195
Janes and Hooch
To prawdopodobnie najmodniejszy koktajlbar w mieście, będący ciekawą alternatywą dla saloników hotelowych. Właściciele przeszli samych siebie, by upodobnić to miejsce do nielegalnego baru z czasów prohibicji, urządzając go w ciemnym zaułku z mało zauważalnym wejściem. Przyciemnione światło, kelnerzy we frakach oraz starannie dobrana muzyka cicho sącząca się w tle sprawiają, że Al Capone i jego przyjaciele przemytnicy z lat 20. ubiegłego wieku poczuliby się tu jak u siebie w domu. Warto tu wpaść na niezobowiązującego drinka, ale także, aby uczcić wyśmienitym alkoholem udaną transakcję.
● Okolica: Labirynt zaułków, więc warto mieć przy sobie zapisane po chińsku wskazówki dojazdu dla taksówkarza. Bar ukryty jest między dziesiątkami innych lokali w południowej części Sanlitun.
● Klienci: Zamożni mieszkańcy Sanlitun.
● Godne polecenia: Earl Grey z ginem oraz Fernet z colą – gorzki argentyński drink popularny w czasach przed prohibicją.
● Średni koszt na osobę: 200 ¥/100 zł
● Kontakt: Gong Ti Bei Lu, Courtyard 4, Sanlitun, Dzielnica Chaoyang; tel +86 10 6503 2757; janeshooch.com
Jing Yaa Tang
Najnowszy pretendent do tytułu najlepszej restauracji w mieście serwującej kaczkę po pekińsku, mieszczący się w podziemiach hotelu the Opposite House. Głównymi konkurentami Jing Yaa Tang są trzy inne finezyjne restauracje – pobliska Duck de Chine, Made in China – w hotelu Grand Hyatt oraz 19492 Jin Bao Jie. We wszystkich czterech piece opalane są drewnem z drzew owocowych, dzięki czemu podawana tu kaczka posiada niepowtarzalny smak. Restauracje te oferują także szeroki wybór innych uznanych dań kuchni chińskiej.
● Okolica: W dzielnicy Sanlitun, tuż przy Sureno – restauracji hotelu Opposite House serwującej dania kuchni zachodniej; na piętrze znajduje się modny bar Mesh.
● Klienci: Restauracje należące do hotelu przyciągają głównie artystyczną śmietankę okolicy, projektantów oraz modelki.
● Godne polecenia: Kaczka, a także przegrzebki gotowane na parze podawane z serem sojowym.
● Średni koszt na osobę: 300 ¥/150 zł
● Kontakt: Building 1, Taikoo Li Sanlitun North, 11 Sanlitun Road, Dzielnica Chaoyang; tel +86 10 6417 6688; theoppositehouse.com
Opera Bombana
Opera Bombana to najnowsza i najznamienitsza zachodnia restauracja w Pekinie. Jej właścicielem jest zamieszkały w Hongkongu szef kuchni Umberto Bombana, wielokrotnie nagradzany gwiazdkami przewodnika Michelin. Restauracje Bombany w Hongkongu i Szanghaju są uwielbiane przez miłośników prawdziwej kuchni włoskiej, a Opera jeszcze bardziej podniosła poprzeczkę dla lokalnej konkurencji.