Pekin od kuchni

, Data publikacji:

● Okolica: Restauracja mieści się w centrum handlowym Parkview Green. Warto zwiedzić cały mall, choćby ze względu na znajdującą się tu kolekcję sztuki współczesnej, w tym prace chińskich artystów oraz rzeźby autorstwa samego Salvadora Dali.
● Klienci: Menadżerowie, dyplomaci, smakosze, pary świętujące specjalne okazje, oraz nowobogaccy.
● Godne polecenia: Specjalność szefa kuchni to m.in. tagliatelle z mięsem jeżowca, smażony tuńczyk, oraz steki – wszystko w dość wysokich cenach.
● Średni koszt na osobę: 600 ¥/300 zł
● Kontakt: LG2-21 Parkview Green Fang Cao Di, 9 Dongdaqiao Road, Chaoyang; tel. +86 10 5690 7177; operabombana.com

Pinotage

Restauracja Pinotage mieszcząca się na południu dzielnicy Sanlitun, to jeden z dwóch pekińskich oddziałów tej znanej południowoafrykańskiej sieci, prowadzony przez wyjątkowo uzdolnioną szefową kuchni Amber Deetlefs, która szkoliła się w Wielkiej Brytanii m.in. pod czujnym okiem samego Gordona Ramsaya. W menu dominują mięsa i potrawy dostosowane do chińskiego zwyczaju dzielenia się daniami, więc jest to idealne miejsce na nieformalny lunch lub kolację z klientami.

● Okolica: Nieco niej atrakcyjna część Sanlitun, choć do najbardziej znanych rozrywkowych miejsc jest stąd niedaleko – zaledwie kilka minut drogi pieszo.
● Klienci: Biznesmeni, smakosze chcący spróbować kuchni południowoafrykańskiej, oraz Chińczycy lubiący dzielić się potrawami i, oczywiście, turyści.
● Godne polecenia: Steki, a także typowe dania południowoafrykańskie, takie jak choćby biltong carpaccio – czyli suszona wołowina w wyrafinowanej postaci, a także kurczak z morelami.
● Średni koszt na osobę: 300 ¥/150 zł
● Kontakt: Building 2, 2–105, Sanlitun SOHO – 1 piętro, 8 Gongti Beilu, Dzielnica Chaoyang; tel. +86 10 5785 3538; pinotage.me

S.T.A.Y.

Właścicielem tej eleganckiej francuskiej restauracji położonej w dzielnicy Shangri-La, jest nagrodzony trzema gwiazdkami przewodnika Michelin szef kuchni Yannick Alléno. To jedna z jego 14 restauracji rozrzuconych po całym świecie i choć najbardziej oddalona od Francji, to Alléno bywa tu wyjątkowo często, chcąc zapewnić najwyższą jakość serwowanych w Pekinie potraw. – Myślę, że Pekińczycy rozumieją nasze starania i doceniają to, że wprowadzamy tu dania, których nigdy wcześniej nie próbowali – mówi. – Wiele składników sprowadzamy, ale wiele kupujemy także na miejscu. W Chinach można dostać naprawdę przepyszne warzywa i ryby, a tutejszy kawior jest wręcz wyjątkowy.

● Okolica: Niezbyt reprezentacyjne przedmieścia Pekinu, ale i tak warto się tu wybrać, by zakosztować dań Alléno.
● Klienci: Zamożni i spragnieni nowych doświadczeń kulinarnych.
● Godne polecenia: Menu regularnie się zmienia. Na dzień dzisiejszy warto spróbować ravioli z małżami i szafranem, dorsza gotowanego na parze z sosem z wodorostów, dużą popularnością cieszy się także wołowina wagyu smażona na patelni.
● Średni koszt na osobę: 600 ¥/300 zł
● Kontakt: 29 Zizhuyuan Road, Dzielnica Haidian; tel +86 10 6841 2211; shangri-la.com

Temple Restaurant Beijing

Restauracja Temple to Pekin w pigułce, czyli nowoczesność umieszczona w historycznym kontekście. Usytuowana jest dokładnie w miejscu, w którym 500 lat temu tybetańscy mnisi spisywali buddyjskie teksty dla cesarzy z dynastii Ming. To obowiązkowy przystanek dla miłośników dobrego jedzenia i nienagannej obsługi. Jej właściciel, Belg Ignace Lecleir, podjął spore ryzyko otwierając tak ogromny lokal w niepozornej alejce nieopodal Zakazanego Miasta, ale opłaciło się, ponieważ tutejsza kuchnia szybko zjednała sobie podniebienia pekińskich smakoszy.

● Okolica: Dzielnica hutongów.
● Klienci: Wyrafinowani lokalni smakosze i ciekawi kulinarnych nowinek turyści.
● Godne polecenia: Ośmiodaniowe menu degustacyjne lub specjały à la carte, takie jak dorsz gotowany w oliwie z oliwek w otoczce z czarnej trufli.
● Średni koszt na osobę: 600 ¥/300 zł
● Kontakt: 23 Songzhusi, Shatan Beijie, Dongcheng District; tel +86 10 8400 2232; temple-restaurant.com

Transit

Elegancka restauracja Transit mieszcząca się w centrum handlowym, wzniosła kuchnię syczuańską – serwowaną zazwyczaj w dość prostych pekińskich lokalach – na nowy, o wiele bardziej wyrafinowany poziom. Znajdziemy tutaj nawet poczekalnię z wygodnymi sofami, a wystrój głównej sali jadalnej utrzymany jest w gustownych odcieniach purpury. Kuchnia syczuańska słynie z pikantności, więc… lepiej uważać, co się zamawia.

● Okolica: Firma Swire Properties nadała centrum handlowemu nazwę Taikoo Li w nadziei na przyciągnięcie większej liczby klientów, ale bez rezultatu – miejsce to i tak jest dość nijakie.
● Klienci: Rodowici Pekińczycy i obcokrajowcy lubiący ostre potrawy.
● Godne polecenia: Kuszące, nowe wcielenia dań syczuańskich, takich jak mao pao dao fu (ser sojowy), oraz wołowina w papryczkach syczuańskich. Warto też spróbować okonia morskiego, sajgonek z kurczakiem i wołowiny w czerwonym sosie.
● Średni koszt na osobę: 500 ¥/250 zł
● Kontakt: N4-36, Taikoo Li North, 11 Sanlitun Road, Dzielnica Chaoyang; tel +86 10 6417 9090

Xian

Nastrojowo oświetlony lokal urządzony w podziemiach budynku, a w nim kilka barów, wydzielona strefa z muzyką na żywo, oraz stół bilardowy. To idealne miejsce na wieczorny relaks przy dobrym drinku. Serwowane tu potrawy są dość proste, takie jak pizza czy skrzydełka kurczaka. Niezwykle interesująca jest za to lista alkoholi, na której znajdują się stare roczniki takich whisky, jak: Auchentoshan, Glenfarclas, Arran, Jura, czy Talisker.

● Okolica: Xian znajduje się w pobliżu najznakomitszych dzielnic artystycznych stolicy, łącznie z 798, gdzie w budynkach wzniesionych w stylu Bauhaus mieszczą się liczne galerie i butiki.
● Klienci: Podróżujący biznesmeni i artyści mieszkający w stolicy Chin – jednym z częstych klientów jest znany chiński artysta–buntownik Ai Wei Wei, którego studio znajduje się nieopodal.
● Godne polecenia: Różnorodne gatunki whisky lub specjalne drinki, takie jak choćby Basic Temptation, którego składniki to wódka z trawą cytrynową, Amaretto i świeża limonka.
● Średni koszt na osobę: 200 ¥/100 zł
● Kontakt: Wschodni Pekin, Jiuxianqiao Road, Dzielnica Chaoyang; tel +86 10 8414 9810; xian-bar.com