Belvedere, która jest usytuowana w Łazienkach Królewskich w ponad 150-letnim budynku Nowej Oranżerii, została w zeszłym roku całkowicie odnowiona. Wzorem króla Stanisława Augusta, który zatrudniał do upiększania Łazienek najlepszych artystów, nowy projekt wnętrza wykonał wybitny scenograf operowy Boris Kudlička i biuro projektowe WWAA. Pośród koron egzotycznych drzew, w tym 120-letniej (najstarszej w Polsce) palmy, pojawiło się sześć antresol skrywających kameralne balkony, które przypominają teatralne loże. Połączenie stalowej konstrukcji siatki kortenowej z żywą zielenią dało doskonały efekt.
Na tle porośniętej gęstym mchem ściany, w samym sercu restauracji zainstalowany został bar. Zestawienie białego corianu, z jakiego został wykonany, z rudym kortenem oraz zielenią tworzy interesującą kompozycję rzeźbiarską. Przestrzeń foyer wypełniają wielkie tafle lustra i egzotycznego drewna. Zabieg ten, dzięki multiplikacji refleksów światła i kory rozmaitych drzew, nadaje wnętrzu niecodzienny charakter. Zaproponowany przez Borisa Kudličkę dialog architektury, natury i designu jest znakiem nowego podejścia do wnętrza i jego odbioru.
Menu
Potrawy w restauracji Belvedere są przygotowywane pod okiem szefa kuchni Adama Komara, który tworzy autorską współczesną kuchnię polską. Używa świeżych, dostępnych sezonowo lokalnych produktów. Osobiście selekcjonuje składniki, które otrzymuje od stałych dostawców z różnych regionów Polski. Do przygotowania dań często wykorzystuje znane, choć nieco zapomniane produkty, takie jak: jarmuż, brukiew czy skorzonera. Są one smaczne i bardzo zdrowe.
Są też wspaniałym dodatkiem do serwowanego tu bażanta, jesiotra czy grasicy cielęcej. Ulubionym daniem szefa kuchni jest polędwica wołowa, którą podaje z suszonymi borowikami. Mnie szczególnie urzekło menu degustacyjne składające się z siedmiu dań, w których dominują po kolei: sum, gęś, rydze, trio zup, jesiotr, bażant i chałwa. Ich kompozycje na talerzach przypominają dzieła sztuki.
Ocena
Warto wybrać się do Belvedere na uroczystą kolację. To również świetne miejsce na biznesowe spotkanie, ponieważ możemy mieć pewność, że wnętrze, karta dań i nienaganna obsługa – zrobią wrażenie zarówno na polskich, jak i na zagranicznych kontrahentach. Któż tu nie jadał! Restauracja gościła m.in. Baracka Obamę, królową Hiszpanii Zofię, Hillary Clinton, Jacques’a Chiraca, Micka Jaggera, Claudię Schiffer, Richarda Chamberlaina i Chrisa de Burgh. Wyjątkowe miejsce idealne do celebrowania wyjątkowych w życiu chwil.
Zdobyte nagrody
● 2014 – Restauracja Belvedere po raz siódmy znalazła się w elitarnym gronie restauracji rekomendowanych na łamach najbardziej cenionego na świecie przewodnika kulinarnego – Michelin Guide „Główne Miasta Europy. Hotele i Restauracje 2014
● 2014 r. – tytuł Najlepszej Restauracji w Polsce i Najlepszego Szefa Kuchni w plebiscycie „Poland 100 Best Restaurants”.