Na zorganizowanej przez firmę konferencji poświęconej rozpoczęciu działalności pojawiło się około 100 gości branży lotniczej w tym przedstawiciele polskich i światowych linii lotniczych prowadzących działalność na polskim rynku, a także rzecznicy portów lotniczych oraz osoby związane zawodowo z branżą lotniczą. Firma założona przez czterech polskich przedsiębiorców planuje sukcesywnie rozwijać swoją działalność tak, aby docelowo swoim zasięgiem objąć cały kraj – informuje portal pasażer.com.
W trakcie imprezy inauguracyjnej władze Feriera poinformowały, że lotniskowe kuchnie wyposażone są w specjalną sortownię wózków cateringowych. Wszystkie wózki przewożące posiłki na pokład samolotów będą kontrolowane pod kątem ich zawartości jeszcze przed wyjazdem z firmowej kuchni restauracji. W ramach porozumienia pomiędzy władzami portów lotniczych, a zarządem cateringowej spółki kontrola dokonywana w firmowej kuchni będzie akceptowalną przez władzę lotnisk formą kontroli towaru wwożonego na pokład samolotów. Takie rozwiązanie ma zapewnić szybką i bezproblemową dostawę posiłków z kuchni do samolotu.
Na uroczystości otwarcia firmy goście mieli możliwość spróbowania wytwornych dań takich jak matiasy śledziowe, ostrygi, wędzony łosoś, świeżo smażone krewetki w sosie tajskim czy comber jagnięcy. Planem rozwojowym przedsiębiorstwa jest oferowanie cateringu na jak najwyższym poziomie.
– Dzięki nowoczesnej kuchni jesteśmy w stanie przygotować dowolny posiłek, który będzie charakteryzował się powtarzalnością i wyjątkowym smakiem. Nasza oferta i rodzaj dostarczanych do samolotów dań będzie jednak zależny od preferencji linii lotniczych – powiedział Michał Sokołowski zajmujący się sprzedażą lotniczą w Ferier.