Kanapka z wieprzowiną, jako nowe danie w kulinarnej ofercie pierwszej klasy ma pojawić się już w pierwszych dniach września br. Receptura nowej potrawy była opracowywana przez zespół kucharzy British Airways przez ostatnie sześć miesięcy. Gotowana zgodnie z przepisem przez 14 godzin wieprzowina ma być podawana w towarzystwie dodatków takich jak jabłka, imbir, pasków czerwonych buraków, purpurowych chipsów ziemniaczanych oraz pikantnej przyprawy warzywnej przyprawy. Zdaniem kucharzy British Airways unikalne połączenie mięsa, bułki typu ciabatta i szczególnych dodatków tworzy unikalny dymno – wędzony smak.
– Szarpana wieprzowina jest teraz bardzo modnym i cieszącym się dużym powodzeniem wśród klientów rodzajem mięsa. Jestem pewny, że to nowe danie zyska spore uznanie wśród naszych pasażerów, dla których wyjątkowe menu jest ważnym elementem podróży – powiedział Mark Tazzioli, szef kuchni w British Airways.
Kanapka ma być również dostępna w wersji z pieczoną kaczką zamiast wieprzowiny w przypadku lotów na Bliski Wschód. Ponadto jak zapowiedziały na początku miesiąca władze przewoźnika przedsiębiorstwo opracowuje obecnie system zamówień online za pośrednictwem, którego na wybranych połączeniach będzie można wcześniej wybrać z menu i przesłać do British Airways informację o konkretnym posiłku, jaki pasażer będzie chciał zjeść podczas lotu.
W związku z intensywnym w ostatnim czasie rozwojem pokładowych menu British Airways staje się przewoźnikiem, dla którego szczególnie ważnym elementem jest zadowolenie klientów nie tylko pod względem standardu czy czasu podróży, lecz także kulinarnym. Przypomnijmy, że w maju br. Brytyjczycy wprowadzili do kart pierwszej klasy potrawę nazwaną „Latający Burger”. Z kolei w przypadku połączeń krótkodystansowych w niższych klasach przewoźnik zaoferował serwowanie tradycyjnych angielskich „fish and chips”.