Tegoroczny Festiwal Poznań zabierze widzów w rejs po wybitnym światowym kinie i muzyce. Gośćmi festiwalu są znani i doceniani legendarni reprezentanci najróżniejszych zawodów muzycznych i filmowych, ale też młodzi artyści. Podczas imprezy odbędą się setki fascynujących pokazów i liczne koncerty. To już trzecia edycja Transatlantyk Festival w Polsce.
Niesłychaną gratką dla wszystkich uczestników będących fanami sztuki kulinarnej jest wieczór, podczas którego zostanie wyświetlonych aż 5 filmów o tej tematyce. Kino kulinarne festiwalu zaprasza wszystkich uczestników, którzy chcieliby podzielić się swoją pasją do gotowania i celebrowania jedzenia. Jedna z najciekawszych projekcji będzie „Historia ruchu Slow Food” w reżyserii Stefano Sardo, która odbędzie się 5 sierpnia o godzinie 18.30. Akcja filmu rozgrywa się w rejonie małych, włoskich ogrodów, przedstawiając opowieść o pasji do doskonałego jedzenia, która przezwycięża pasję do polityki lewitującego aktywisty i początkującego dziennikarza Carlo Petriniego.
Kolejnym najsmaczniejszym punktem programu, tuż po zakończeniu seansu, będzie kolacja przygotowana w idei Slow Food. Główna uwaga skoncentrowana będzie wokół wybitnych polskich kucharzy skupionych wokół portalu „WszystkoDlaKucharzy”. Wśród ósemki znaleźli się Miłosz Kowalski – Executive Sous Chef Radsson Blu Hotel Kraków w parze z Grzegorzem Olejarką, a także Stanisław Bobowski – Executive Chef Kuchni Radisson Blu – w parze z Arturem Skotarczykiem.
– Cała kolacja została skrupulatnie zaplanowana, tak by mogła stanowić pewnego rodzaju gastronomiczną opowieść, która łączy w całość nietypowy klimat, regionalne produkty, różnorodność dań oraz pasję wszystkich ośmiu kucharzy. Wspólnie z Grzegorzem Olejarką naszym daniem przeniesiemy wszystkich gości prosto nad morze. Danie, które zaserwujemy cechuje wyrazisty smak, doskonale zbalansowany i połączony z intrygującymi teksturami. To również preludium do dania głównego – opowiada Miłosz Kowalski, Executive Sous Chef Radisson Blu Hotel w Krakowie.
– Naszym gościom podamy solonego dorsza z rzodkiewką, dziką pokrzywą oraz soliród. Zakończeniem kolacji będzie deser przygotowany przez kolejną znakomitą parę kucharzy – Stanisława Bobowskiego z Radisson Blu, wraz z Arturem Skotarczykiem – zapowiada Miłosz Kowalski.
– Wraz z Arturem Stokarczykiem przygotujemy dla gości festiwalu deser, którym będzie mus z palonych migdałów z wiśnią, twaróg mrożony z mleka wiejskiego z miodem akacjowym i amarantusem. Deser będzie ukoronowaniem całej kolacji. Dobór i kompozycja składników doskonale eksponują nasze najlepsze polaskie produkty – wiśnie, miód akacjowy, mleko wiejskie. Ciekawym dodatkiem jest Amarantus- to jedna z najstarszych roślin uprawnych, a obecnie częśćiej określany jest zbożem XXI wieku – mówi Stanisław Bobowski Szef Kuchni w Radisson Blu Hotel Kraków.
Kucharze podczas jednego wieczoru zabiorą gości w magiczny świat smakowitych dań, przygotowanych z pasją przez najlepszych kucharzy w kraju. Czas spędzony podczas tego wydarzenia, bez wątpienia odda swojski klimat, podsycany zapachami i smakami regionalnych kuchni. Wkrótce na profilu Facebook Radisson Blu Hotel Kraków będzie można znaleźć przepisy potraw, które Szefowie Kuchni Radisson Blu będą przyrządzać w trakcie trwania festiwalu.