Air France opracował dwie wersje zdrowego menu, które będą dostępne w sezonie wiosna – lato 2019 oraz jesień – zima 2019/20.
W skład zestawu „HealthyMenu”, oferowanego na lotach od kwietnia do września 2019 wchodzą:
- przystawka: sałatka z quinoa i miękkiego białego sera w aromacie przypraw z piklami z rzodkiewki i zielonymi szparagami oraz oliwą z oliwek,
- danie główne na ciepło: grillowany kurczak w tymianku i rozmarynie,serwowane z sosem vierge i mieszanką zielonych warzyw,
- sery: pokryty pleśnią kozi ser z kruszonką z pestek dyni,
- deser: waniliowo-burbonowa panna cotta z czerwonymi owocami i garnierem z limonki.
„HealthyMenu”oferowane na lotach od września 2019 do marca 2020:
- przystawka: sałatka z soczewicy, selera naciowego, marchewki i czerwonej cebuli w occie balsamicznym, z piklami z marynowanej cytryny,
- danie główne na ciepło: mintaj w sosie mandarynkowym, serwowany pikantną żółtą marchewką i musem z brokułów,
- sery: świeży kozi ser z pełnoziarnistą musztardą i miodowym winegretem,
- deser: pieczona gruszka z miodem z kwiatu pomarańczy na twarożku, podawana z suszoną żurawiną i piernikowa kruszonką
Menu “A La Carte” w podróży Air France – większy wybór, ekskluzywne produkty
Linie Air France od wielu lat z powodzeniem oferują tzw. „Menu A La Carte”, które stworzono jako alternatywę i uzupełnienie standardowego cateringu. To opcja dodatkowa, dla tych, którzy za niewielką dopłatą mają ochotę rozpieścić swoje kubki smakowe daniami różnych kuchni świata, kreacjami od znanych szefów kuchni, czy francuskimi smakołykami.
Aktualnie linia oferuje siedem typów menu „A La Carte”, które pasażerowie klasy ekonomicznej i ekonomicznej „Premium” na trasach międzykontynentalnych mogą sobie dokupić podczas rezerwacji biletu lub później – w sekcji „Twoje rezerwacje” na stronie airfrance.pl od 90 dni do 24 godzin przed wylotem. Serwis ten jest oferowany dodatkowo, poza bezpłatnym poczęstunkiem, który jest zawarty w cenie biletu.
Dania są serwowane podczas większości rejsów wylatujących z lotnisk w Paryżu (Charles de Gaulle oraz Orly) jak też na wybranych lotach powrotnych do Paryża, m.in. z kilku miast w USA, Kanadzie, z Gwadelupy, Reunion, Cayenne i kilku trasach z Afryki. Oferta zestawów różni się w zależności od trasy, a dania zmieniają się sezonowo – dwa razy w roku. Za „Menu A’la Carte zapłacimy od 12-28 Euro za zestaw, przy czym członkowie Flying Blue mogą płacić swoimi Milami (od 4000 do 8500 Mil).