Od listopada na pokłady samolotów Air France wkraczają nowe dania. Zmianie ulega menu w Klasie Pierwszej La Premiere oraz Klasie Pracując ze starannie wyselekcjonowanymi sezonowymi produktami, wegetariańskimi kompozycjami, wysokiej jakości mięsem pochodzącym z Francji oraz rybami ze zrównoważonych połowów, znani szefowie kuchni stworzyli wyrafinowane dania, którymi pasażerowie Air France będą delektować się w najbliższych miesiącach. Air France od lat pełni rolę ambasadora francuskiej gastronomii, który promuje smaki Francji na pokładach swoich samolotów i dba, aby dla najlepszych klientów gotowali najznamienitsi francuscy kucharze, których renomę potwierdzają gwiazdki Michelin. Nowe menu będzie serwowane do lutego 2023, po czym tradycyjnie zostaną zastąpione nową kartą dań na kolejny sezon.
Arnaud Lallement gotuje dla pasażerów Klasy Pierwszej – La Première
W tym sezonie, dla gości ekskluzywnej kabiny La Première będzie gotował Arnaud Lallement, który jest zdobywcą trzech gwiazdek Michelin. Wybitny francuski szef, którego kuchnię charakteryzują nowoczesne dania o intensywnych smakach, opracował dla Air France przystawki oraz osiem dań głównych. Pasażerowie skosztują między innymi czarnego halibuta serwowanego z karczochami w sosie z żółtego wina, langustynek z cytrynowym kawiorem, czy pikantnego pasztetu z gołębi ze szpinakiem.
„Gotując dla Air France chciałem promować kuchnię sezonową, jak też zaprezentować dania, których nauczył mnie mój ojciec” – powiedział Arnaud Lallement.
W aktualnym sezonie zimowym kabiny Klasy Pierwszej La Première są dostępne na wybranych lotach z/do Paryża do Los Angeles, Miami, Nowego Jorku-JFK, San Francisco, Waszyngtonu DC, Miasta Meksyk, Abidżanu (Wybrzeże Kości Słoniowej), Johannesburga, Dubaju, Sao Paulo i Singapuru.
Kabina Klasy Pierwszej – La Première – podróż w stylu
Klasa Pierwsza to najwyższy z możliwych komfort podróży lotniczej, jaki Air France oferuje na wybranych trasach międzykontynentalnych. Przestronne, ekskluzywne kabiny zapewniają swoim gościom to, co na pokładzie samolotu najcenniejsze – przestrzeń i intymność. To wyjątkowe doświadczenie w otoczeniu designu, z dbałością o każdy detal i każdy kaprys podróżnego. Goście Klasy Pierwszej podróżują w prywatnych salonikach, wyposażonych w szerokie fotele, stół oraz miejsce dla gościa. Na życzenie, obsługa zmienia fotel w całkowicie płaskie łóżko. Całości dopełniają ekskluzywne detale – pościel, kosmetyki i dedykowana obsługa.
Menu stworzone w Klasie Biznes stworzone przez Michela Rotha
Michel Roth, który jest zdobywcą dwóch gwiazdek Michelin oraz zwycięzcą konkursu Bocuse d`Or i posiadaczem prestiżowego tytułu Meilleur Ouvrier de France, tym razem opracował wyrafinowane dania do Klasy Biznes. We współpracy z Kulinarnym Studio Servair, szef kuchni przygotował osiem smacznych potraw, które będą stopniowo dostarczać kulinarnych przyjemności podczas długich lotów. Michel Rot tak mówi o swojej pracy – „Moja kuchnia – autentyczna, prosta i uważna – jest, podobnie jak Air France, głęboko zakorzeniona w swoim dziedzictwie i darzy wielkim szacunkiem smaki pochodzące z natury.” Lecąc Klasą Biznes będzie można spróbować między innymi policzków wołowych w rozmarynie w towarzystwie grzybów i fig oraz purée z orzechów piżmowych z musztardą, czy filetów z dorsza w sosie ze skorupiaków z kolendrą i z karmelizowanym koprem włoskim.
W ramach walki z marnotrawstwem żywności Air France wprowadził możliwość preselekcji dań na ciepło, do czego są zachęcani przed wylotem pasażerowie Klasy Biznes. Rozwiązanie to łączy gwarancję wyboru klienta z bardziej racjonalną konsumpcją. Linia zobowiązała się, że do końca tego roku podczas wszystkich swoich lotów z Paryża, we wszystkich klasach wprowadzi menu, w którym nabiał, jaja i mięso będą pochodziły wyłącznie z Francji, a ryby i owoce morza tylko z odpowiedzialnych, certyfikowanych łowisk.
Klasa Biznes Air France w nowej odsłonie
Aktualnie Air France wprowadza nowe kabiny Biznes na trasach międzykontynentalnych. Aby zaoferować podróżnym jeszcze wyższy poziom komfortu, linia przeprojektowała fotele i stworzyła nowe rozwiązania w zakresie prywatności. Podróżnych witają elegancko wyposażone kabiny, szlachetne materiały oraz nowa kolorystyka wnętrza, które podkreślają francuską sztukę podróżowania – styl i dbałość o szczegóły.
Dodatkowo od listopada b.r. pasażerowie Air France podróżujący w Klasie Biznes oraz La Premiere z Nowego Jorku do Paryża mogą odwiedzić nowo otwarte SPA na nowojorskim lotnisku JFK. SPA, które działa w ramach saloniku lotniskowego dla gości Air France, oferuje szereg bezpłatnych zabiegów we współpracy z francuską marką beauty – Clarins.
Kulinarne Studio Servair
Działające od 2009 roku Studio Kulinarne Servair jest partnerem Air France w zakresie cateringu. Będąc wiodącym producentem posiłków do samolotów, Servair współpracuje z wybitnymi szefami kuchni, aby nie tylko podnosić standardy serwisu pokładowego, ale co więcej, oferować najwyższej klasy kreacje kulinarne, które są dostępne na pokładach Air France. Grupa, która została założona przez Joëla Robuchona i kierowana przez Regisa Marcona, składa się z najwybitniejszych francuskich szefów kuchni – Anne-Sophie Pic, Michela Rotha, Guya Martina oraz dołączających gościnnie szefów jak Emmanuel Renaut, Andrée Rosier i Arnaud Lallement.