Ostatnio, z powodu oryginalnego menu Downtown Restaurant & Steak-house stała się miejscem, o którym się mówi.
Wystrój
Na pierwszym piętrze, w przestronnej, wysokiej sali posiłek może zjeść blisko 200 osób. Pomieszczenie jednak nie przytłacza, a to dzięki ogromnym oknom i parawanom, które aranżują je, czyniąc w razie potrzeby dyskretnym i ustronnym. Wspaniałą ozdobą są też drzewka mandarynkowe rosnące w wielkich doniczkach.
Menu
Jest sensacją i autorskim pomysłem szefa restauracji, Ernesta Jagodzińskiego, który zaprasza w kulinarną podróż do Masai Mara.
To z pewnością jedyne miejsce w Polsce, w którym można spróbować opiekanych plasterków krokodyla podanych z pikantną oliwą z chilli i imbiru (58 zł), pieczonego w ziołach kangura w sosie z gruszki, z „salsą” z daktyli i orzechów nerkowca (38 zł) czy marynowanego w ziołach steku z zebry ze słodkimi ziemniakami puree, rzadko widzianą na polskich stołach smażoną okrą i chutneyem ze smażonych pomidorów z limonką i kolendrą (115 zł).
Rarytasem jest też pieczony udziec antylopy Kudu z sosem z prawdziwków i gruszki, kus kusem i zielonymi warzywami (85 zł), który smakoszom przypomina mięso sarny.
Między daniami szef kuchni proponuje sorbet z polskich buraków lub delikatny krem kokosowy z pianką bazyliową i mini-szaszłykiem z krokodyla w liściach cytryny i imbirze.Porcje mięs nie przerażają, a dania są absolutnym dziełem sztuki, tak pod względem smaku, jak i wyglądu. Oprócz mięs „egzotycznych”, wciąż można zamawiać tradycyjne steki wołowe. W ofercie jest także przygotowywany na oczach gości befsztyk tatarski oraz ostrygi, sushi, potrawy z ryb: sandacza, tuńczyka, halibuta i typowo polskie specjały: pasztet, śledzie i chleb ze smalcem.
Obsługa
Kelnerzy są kompetentni, nie narzucają się z sugestiami, dbają o atmosferę. Potrafią również doradzić w wyborze wina. Do stolika osób zamawiających afrykańskie menu „safari” często podchodzi sam szef, którego wiedza o potrawach, kompozycji składników i dodatkach jest imponująca.
Naszym zdaniem
Restauracja jest miejscem godnym polecenia. Oryginalne menu, jakość obsługi i dogodne położenie w samym sercu Warszawy to atuty, które przemawiają na jej korzyść. Ceny nie odstraszają, choć z pewnością nie są dostępne dla każdego. Z drugiej strony, możliwość spróbowania tak egzotycznych smakołyków, nie zdarza się przecież codziennie. „Afrykańskie” specjały będą w karcie do końca lutego.
Kontakt
Hotel InterContinental
ul. Emilii Plater 49
02-125 Warszawa
tel: +48 22 328-88-88;
fax: +48 328-88-89