W Indiach święto Holi obchodzone jest z okazji wiosennego zrównania dnia z nocą, w czasie pełni księżyca w miesiącu phalguna. W naszym kalendarzu w tym roku wypada ono z 8 na 9 marca. Holi jest nazywane też świętem kolorów, ponieważ uczestnicy wielkiej ulicznej zabawy polewają się nawzajem barwioną wodą i posypują proszkami „gulal” o jaskrawych kolorach, które przywodzą na myśl żywe barwy budzącej się wiosoną do życia przyrody.
W powietrzu rozchodzą się w tym czasie zapachy świątecznych przysmaków. Są wśród nich specjalne ciasteczka i wypieki podawane na gorąco, syrop szafranowy, a także tradycyjny bhang – zielona pasta z mleka, masła ghee oraz konopi, stanowiąca bazę napoju thandai z maku, anyżu, różanych pączków oraz przypraw, podawanego z kostkami lodu. Święto Holi współczesnym mieszkańcom Indii kojarzy się przede wszystkim ze szczęściem, beztroską i kolorami. W tym czasie wszelkie tabu, różnice i podziały, które dzielą na co dzień ludzi w kastowym społeczeństwie kraju, schodzą na chwilę na dalszy plan.
„Przy układaniu naszego indyjskiego menu bufetowego Surf&Turf na marzec współpracował z nami Szef Kuchni z Indii – Surjit Singh. On także będzie przyrządzał z nami zawarte w nim potrawy” – mówi Stanisław Bobowski, Szef Kuchni hotelu Radisson Blu w Krakowie. A jakie to będą dania? „Przygotujemy na przykład wegetariańskie pierożki „samosa”, cebulki „bhaji” przyrządzone w panierce z mąki i soczewicy, jagnięcą „koftę” – czyli aromatyczne grillowane kiełbaski z baraniny, chrupiące placki „pappadam”, oraz „raithę” ogórkową – rodzaj dipu. Będzie także zupa “rasman” z pomidorów i zupa „dal” z dwóch rodzajów soczewicy” – wyjaśnia Stanisław Bobowski.
Oprócz tego, jako główne dania w menu w ramach bufetu Surf&Turf wystąpi kurczak „tikka masala” przygotowany w sosie maślanym z cebulką i mlekiem kokosowym, baranina w sosie curry, bogato przyprawiony szpinak z serem po indyjsku. Będą i dodatki – jak ryż „basmati” z przyprawami, czy chleb „naan” – tradycyjne indyjskie pieczywo wypiekane w piecu tandoor. A do tego desery – jak tradycyjne „gulab jamun” i „rasmalai”.
Indyjski bufet Surf&Turf będzie w krakowskim hotelu Radisson Blu serwowany w każdy czwartek, piątek i sobotę marca w godzinach od 18.00 do 23.00. Obowiązuje nielimitowana konsumpcja dań, a także wina, piwa, wody.
Dla miłośników indyjskiej kuchni kucharze Stanisław Bobowski i Surjit Singh proponują doskonałe w ich wykonaniu tamtejsze przepisy:
Kurczak Tikka Masala
Składniki (dla 4 osób)
400 g pokrojonej w kostkę piersi z kurczaka
400 g pokrojonej cebuli
200 g pomidorów pelati
150 ml mleka kokosowego
200 g naturalnego jogurtu
100 g masła niesolonego
10 g czosnku
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka przyprawy garam masala
0.5 łyżeczki chili
Pęczek świeżej kolendry
Sposób wykonania
Wymieszaj naturalny jogurt z łyżką gara masala oraz curry. Dodaj pokrojoną pierś z kurczaka i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Podsmaż cebule na wolnym ogniu, dodaj czosnek oraz pozostałe przyprawy i podsmaż mieszając przez 3-4 minuty. Następnie dodaj pomidory i gotuj na wolnym ogniu przez około 25 minut. Kurczaka w marynacie jogurtowej wstaw do rozgrzanego do 180 C piekarnika i piecz przez 12 minut.
Do cebuli oraz pomidorów dodaj mleko kokosowe oraz kolendrę. Zbleduj do konsystencji sosu.
Po upieczeniu kurczaka wyłóż na sitko celem odsączenia z wody, a następnie przełóż do sosu i gotuj przez 5 minut. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj aż się ono rozpuści.
Podawaj ze świeżo posiekaną kolendrą, ryżem basmati oraz pappadam.
Grillowana aromatyczna kofta jagnięca z ogórkową raithą
Kofta jagnięca
Składniki (dla 4 osób)
400g mielonej jagnięciny
1 łyżeczka mielonego cuminu
3 ziarna posiekanego czosnku
1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
1 łyżka posiekanej świeżej mięty
Sól i chili do smaku
Sposób przygotowania
Dokładnie wymieszaj mieloną jagnięcinę z przyprawami: cumin, czosnek, sól, kolendra, mięta, chili. Uformuj mięso na kształt małych „kiełbasek” i delikatnie natrzyj je olejem. Grilluj mięso przez około 4 minuty z każdej strony.
Ogórkowa raitha
Składniki
300 ml jogurtu naturalnego (może być w stylu greckim)
1 łyżka przyprawy garam masala
1 duży ogórek ze skórką
2 ziarnka posiekanego czosnku
Sposób przygotowania
Umyty ogórek ze skórką przekrój na połowę i używając łyżki usuń miąższ z pestkami, a następnie pokrój ogórek drobną kostkę.
Dodaj do jogurtu posiekany czosnek, kostki ogórka, marchewki oraz przyprawy: sol i garam masala. Następnie dokładnie wymieszaj.