Śniadania mistrzów w DoubleTree by Hilton Warsaw Hotel

Autor tekstu: , Data publikacji:

Już niebawem wszyscy goście hotelu DoubleTree by Hilton Hotel & Conference Center będą mogli skorzystać z menu,które specjalnie dla złotych medalistów Mistrzostw Świata w Siatkówce i polskich piłkarzy układa od kilku miesięcy Andrzej Bryk, szef tutejszej kuchni.

Warszawski hotel DoubleTree by Hilton to od późnej wiosny baza dwóch polskich reprezentacji, które w mijającym roku sprawiły tak wiele radości polskim kibicom – drużynie piłkarzy, która po jesiennych eliminacjach do mistrzostw Europy i wygranej z Niemcami zajmuje pierwsze miejsce w grupie eliminacyjnej i – przede wszystkim – złotej drużynie siatkarzy,którzy okazali się w tym roku, w trakcie turnieju organizowanego w Polsce, najlepsi na świecie. W czasie zgrupowań gości tutaj także często drużyna Legii Warszawa.

– Każdy selekcjoner ma prawo wyboru. Zarówno sztabu jak i miejsca zgrupowań. Jeszcze przed ukończeniem hotelu mieliśmy wizytację z PZPN wraz z trenerem Nawałką. Nasz hotel spełnił jego wszystkie oczekiwania. Myślę, że zdecydowała bliskość i łatwość dojazdu do Stadionu Narodowego a także jednocześnie rozległy teren i cisza, charakterystyczna dla terenów podmiejskich. Zresztą podobnie trafiła do nas reprezentacja siatkarzy – mówi nam Sebastian Szczepski, dyrektor hotelu.

Drużyna Polskich siatkarzy w DoubleTree by Hilton

Drużyna Polskich siatkarzy w DoubleTree by Hilton

Za całodzienne wyżywienie dla piłkarzy opowiada, wraz z reprezentacyjnym kucharzem, tutejszy szef kuchni Andrzej Bryk,który swoją kulinarna karierę zaczynał w 1989 w hotelu Marriott, a w ostatnich latach współorganizował – w ramach Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni – wiele konkursów i imprez kulinarnych.
Jak wygląda sportowa kuchnia, która już niedługo będzie dostępna dla wszystkich gości hotelu? Jest przede wszystkim lekkostrawna ale pożywna, a potrawy podawane są w małych porcjach. Jako że muszą dostarczyć dużo siły, zawierają dużo węglowodanów i białka.

– Dlatego umieściliśmy w menu dużo makaronów, kasz, płatki owsiane, ryż brązowy, pieczywo razowe. Równocześnie ograniczaliśmy do minimum potrawy smażone. W posiłku sportowca jak najmniej powinno być fasoli, kapusty, cebuli, czosnku. Ograniczane są też przyprawy: ziele angielskie, papryka, pieprz, curry, liść laurowy czy gałka muszkatołowa – tłumaczy Andrzej Bryk. Te składniki uzupełniają sery żółte, twarożki, wędlina z indyka, miody i dżemy, warzywa na ciepło. Wśród owoców najważniejszy jest banan, obok pomarańczy i ananasa.

Przypomnijmy, że DoubleTree by Hilton & Conference Centre Warsaw znajduje się w Wawrze, spokojnej części Warszawy. Oferuje 20 sal konferencyjnych oraz ogromną Salę Balową o powierzchni 2 000 m², mieszczącą do 2 000 gości. W hotelu znajduje się strefa SPA & Wellness, z 18 gabinetami zabiegowymi a także jedyny w Warszawie basen z nisko zasoloną wodą. Hotel to miejsce wielu popularnych gali – w styczniu 2015 odbędzie się tutaj np. Gala Mistrzów Sportu, swoją galę będzie miał też miesięcznik Forbes.

Pool2