Restauracje Magdy Gessler. Nasz przewodnik

Autor tekstu: , Data publikacji:

„Gar”

W „Garze” Magda Gessler prezentuje kuchnię włoską w zupełnie nowej odsłonie. „Gar” to już nie tylko pospolita pizza i najprostsza pasta. To sięgniecie po bogactwo tradycyjnej włoskiej kuchni rodem z prawdziwej trattorii. Restauracja znajduje się w sercu Warszawy nieopodal filharmonii. Wnętrze lokalu zachęca niebagatelnym wystrojem. Domowy klimat restauracji sprawia, że chce się tutaj zostać chwilę dłużej.

Życie codzienne w restauracji „Gar”. Fot. Restauracja „Gar””

„Gar” to kolejna propozycja, gdzie na obiad mogą się wybrać smakosze ze znacznie skromniejszymi portfelami. Warto dodać, że choć ceny są przystępne, to menu już dość bogate. Wraz z jesienną aurą pojawiło się iście jesienne menu. Szef kuchni poleca m.in. Fritto misto grzyby leśne zatopione w delikatnym cieście „tempura” podawane z cytryną. Albo: Risotto d’autunno, czyli jesienne risotto ze świeżą dynią doprawione tartym parmezanem, obsypane prażonymi pestkami dyni. Do tego Martini Bianco (6 zł).

 „Venezia”

„Venezia” to kolejna włoska propozycja w portfolio restauracji Magdy Gessler. Tym razem znana restauratorka postanowiła nad Wisłą zaszczepić smaki znanej na całym świecie z kanałów i uroku Wenecji. Utrzymane w stylu weneckiego karnawału „Venezia” oferuje przestrzeń dla klientów indywidualnych jak i bardziej zorganizowanych grup. Dlatego to dobre miejsce zarówno na rodzinną kolację jak i biznesowy lunch. Oprócz 250 metrów sal na klientów czeka czynny cały rok ogród i specjalna, kameralna sala VIP. Restaurację znajdziemy na Marszałkowskiej pod numerem 10.

Deska serów i wędlin z „Venezii”. Fot. „Venezia”

W menu znajdziemy robione ręcznie makarony, wyśmienite sery i znakomite włoskie wędliny. Wszystko przygotowywane według dawnych włoskich receptur. Na miłośników past czeka Spaghetti alla Trapanese z migdałami, czosnkiem, bazylią, serem pecorino, parmezanem, pomidorami i czarnymi oliwkami. Cena przystępna – 24 złote albo Fiocchetti al Gorgonzola Fiocchetti z gorgonzolą, szpinakiem i suszonymi pomidorami za 36 złotych. Dla osób ceniących tradycyjną pizzę Magda Gessler przygotowała pizzę według własnego przepisu – Pizza Murano: ser Talegio, bakłażan, pomidor, cukinia, żółta pieczona papryka, rozmaryn, konfitura z czerwonej cebuli – cena 26 złotych.

Restauracje Magdy Gessler: zobacz „ZIELNIK”»