„U Fukiera”
„U Fukiera” to prawdziwy smak tradycji. Ta restauracja Magdy Gessler łączy w sobie prawdziwą historię i klasyczną, polską kuchnię. „U Fukiera” to chyba jedyna w Warszawie restauracja, która swoimi korzeniami sięga XVII wieku. Ponad 500 lat temu słynny handlarz, Grzegorz Korab, wybudował kamienicę ze składem win i zapoczątkował długą tradycję tego znakomitego miejsca. Do 1939 roku można było tam znaleźć najlepsze roczniki w całej Europie. Choć kamienicę odbudowano po wojnie, to restauracja musiała czekać jeszcze kilkadziesiąt lat, żeby odzyskać dawny, przedwojenny blask.
Dziś „U Fukiera” to jedna z najbardziej rozpoznawalnych i cenionych restauracji w Warszawie. Oprócz tradycyjnych, historycznych wnętrz to też tradycyjna, polska kuchnia. Sekret wykwintnych smaków „Fukiera” tkwi nie tylko w przywiązaniu Magdy Gessler do etnicznej polskiej kuchni, ale również w skrupulatnym doborze składników. Dania przygotowywane są tylko z selekcjonowanych produktów regionalnych.
„U Fukiera” to prawdziwy smak tradycji.
W karcie znajdziemy takie pozycje jak tatar po polsku z polędwicy z wiejskim żółtkiem na bogato, żur na prawdziwkach z krótką biała kiełbasą, jesiotr zamknięty w kawiorowej otulinie ze szczypiorkiem na szampanie czy sarnina na własnym śmietanowym sosie z borowikami.
Nasz konkurs! Wygraj rejs po Karaibach i bilety lotnicze! SPRAWDŹ!
Klimatyczne wnętrza oferują gościom 130 miejsc, a latem ogródek mieszczący 80 osób. Restauracja działa cały tydzień od godziny 12 aż do ostatniego gościa. Ceny „U Fukiera” nie należą do najniższych: za pierwsze danie trzeba zapłacić około 30 złotych, za danie główne co najmniej dwa razy więcej. Ale nic dziwnego skoro bywały tutaj takie znakomitości jak królowa Hiszpanii czy Georg Bush.