Niezwykłe smaki Singapuru

Autor tekstu: , Data publikacji:

Singapur zmienia swoje oblicze nie tylko jeśli chodzi o architekturę. Nasz azjatycki korespondent Reggie Ho sprawdził dla nas ciekawe restauracje w Mieście Lwa. Warto wybrać się do tej światowej metropolii, żeby posmakować dań różnych kuchni.

Tradycja: Shashlik

Gdy zapytamy mieszkańców Singapuru o restaurację Shashlik, powiedzą, że to miejsce jest stare jak świat. Tak naprawdę Shashlik powstał 25 lat, choć kiedyś mieściła się tu słynna restauracja Troika, otwarta w 1943 roku. Schowany na szóstym piętrze starego pasażu handlowego Shashlik posiada dość klasyczny, by nie rzec – przeciętny – wystrój, ale warto tu wstąpić, by zobaczyć jak Singapurczycy postrzegali zachodnią kuchnię zanim w mieście zapanowała moda na knajpki rodem z przewodników Michelin.

szaszlik restaurant

Specjalnością wiekowego szefa kuchni jest barszcz rosyjski, ale wielu gości przychodzi tu także na wyśmienite steki. Polecam omlet norweski, czyli tzw. „Baked Alaska”. Filet z wołowiny kosztuje 30 dolarów singapurskich (ok. 76 złotych).

Czynne codziennie w godz. 12:00-15:00, 18:30-22:30
545 Orchard Road, 6-19 Far East Shopping Centre
tel +65 6732 6401

Nowość: Pollen

Ta otwarta rok temu restauracja jest częścią ogromnego kompleksu handlowo-rekreacyjnego Gardens by the Bay i znajduje się pod przepastną szklaną kopułą, więc goście mogą odnieść wrażenie, iż siedzą w ogromnej szklarni.

pollen

Ogród w herbaciarni mieszczącej się na drugim piętrze, zaopatrza restaurację w świeże zioła. W wyrafinowanym menu znajdziemy takie przysmaki jak „Trip to Japan 2012” – czyli wariacja na temat sashimi, autorstwa szefa kuchni Jasona Athertona, na którą składają się ogromne przegrzebki ułożone na białej rzodkiewce , przykryte plasterkami jeżowca. Polecam także śniadanie w stylu angielskim – czyli wolno gotowane jajka podane z szynką Iberico, bekonem, oraz sosem pomidorowym. Szef ciastkarni Andrew Lara odpowiada za nowatorskie desery oparte na zasadach kuchni molekularnej. Ceny przystawek zaczynają się od 29 dolarów (ok. 74 zł), a dań głównych od 65 dolarów (ok. 165 zł).

Czynne codziennie w godz. 12:00-14:30, 18:00-22:00
Gardens by the Bay, 18 Marina Gardens Drive 1-9
tel +65 6604 9988
pollen.com.sg

Dyskusja

Co myślisz o artykule?

Business Traveller

Brak możliwości komentowania.