Niesamowite smaki Porto

Autor tekstu: , Data publikacji:

Nasza korespondentka Annie Harris przekonuje, że wyprawa do zabytkowego Porto pozwoli inaczej spojrzeć na najsłynniejszy towar eksportowy tego miasta.

Trudno nie ulec urokowi Porto. To malownicze miasto, położone nad rzeką Douro, zachwyca swoją prostotą i sielską atmosferą, a jedną z jego charakterystycznych cech są pokryte czerwoną dachówką domy z żeliwnymi balkonami, na których suszy się pranie i kwitną pelargonie. Liczne mosty na rzece łączą wpisaną na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO starówkę zwaną Ribeira – z winiarską dzielnicą Vila Nova de Gaia, a także z okolicznymi winnicami.

P1030631

Porto słynie nie tylko z zapierających dech w piersiach widoków, lecz także – a może przede wszystkim – z wybornego wzmacnianego wina, noszącego tę samą nazwę. W dawnych czasach beczki z winem pochodzącym z winnic w dolinie Douro transportowano tradycyjnymi łodziami zwanymi rabelo do miejscowych winiarni, gdzie trunek musiał dojrzeć, a umiarkowany nadmorski klimat Porto wyjątkowo dobrze sprzyjał temu procesowi.

Jeśli chcemy lepiej poznać tutejszą okolicę, to idealną bazą wypadową będzie hotel Yeatman mieszczący się w samym centrum Vila Nova de Gaia. Jest to ponoć pierwszy luksusowy hotel winiarski w Portugalii, w którego piwnicach znajduje się pokaźna kolekcja najlepszych roczników, stanowiących wyśmienity dodatek do posiłków serwowanych w hotelowej restauracji wyróżnionej gwiazdką Michelin. Posiada on również spa, którego wnętrza utrzymane są w winiarskiej stylistyce. Można tu skorzystać m.in. z winnego peelingu, a nawet wykąpać się w winie.

Nieopodal Yeatmana znajdują się winiarnie Taylor’s – należące do jednego z najstarszych producentów porto w mieście. Za jedyne 5 euro możemy zwiedzić z przewodnikiem tutejsze piwnice, w których znajduje się ok. 4 tys. dębowych beczek i 200 kadzi, a także butelki z najlepszymi rocznikami porto w historii. Proces starzenia odbywa się w winiarniach, ale wino produkuje się w dolinie rzeki Douro, gdzie znajdują się winnice. W 1756 r. okolica ta zyskała oficjalne miano pierwszego regionu winiarskiego w Portugalii i nazwę „porto” może nosić jedynie wino tutejszej produkcji.

Porto powstaje dzięki wzmocnieniu wina przez dodanie do niego brandy, aby zachować naturalnie występujące w nim cukry. Początkowo zabieg ten miał na celu przedłużenie świeżości trunku na czas jego transportu statkami z Portugalii do Anglii.

Liczba rodzajów porto – lbv, tawny, ruby, białe czy nawet różowe – może początkowo przyprawić o zawrót głowy i po krótkiej degustacji z pewnością spojrzymy na to wino zupełnie inaczej niż dotychczas. Dla pełniejszego obrazu warto wybrać się do winnic w niezwykłej dolinie Upper Douro, wpisanej na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO w 2001 r. Podróż pociągiem ze stacji Porto do pięknego miasteczka Pinhão trwa kilka godzin. Hotel Vintage House, gdzie niegdyś mieścił się magazyn wina, ma własne wejście od strony stacji i organizuje wycieczki po okolicy.

Ponieważ do większości winnic regionu nie można dotrzeć samochodem, najlepiej skorzystać z transportu rzecznego. Rejs po jednym z licznych dopływów Douro to wspaniała okazja do relaksu połączonego z podziwianiem okolicy. Doskonałe porto produkowane jest w działającej od XIX stulecia winnicy Quinta do Panascal, słynącej szczególnie z odmiany fonseca. Jej porośnięty winoroślą taras będzie idealnym miejscem na lunch, a jeden łyk zimnego białego porto przed posiłkiem wystarczy, abyśmy całkowicie zmienili nasze zdanie o tym trunku i przestali traktować go jedynie jako dodatek do serów.

RODZAJE PORTO

Vintage
Jedyna odmiana, która jest starzona w butelkach i niefiltrowana. Rocznik vintage zdarza się trzy razy na dziesięć lat i jedynie około 1 proc. całego wyprodukowanego porto zasługuje na tę nazwę. Wino musi pochodzić z jednego zbioru i przez dwa, trzy lata odpoczywać w beczkach, zanim trafi do butelek. Najlepszy smak osiąga po co najmniej piętnastu latach. Przed spożyciem należy przelać je do karafki.

Tawny
Nasza korespondentka Annie Harris przekonuje, że wyprawa do zabytkowego Porto pozwoli inaczej spojrzeć na najsłynniejszy towar eksportowy tego miasta. Kupażowane porto, którego okres starzenia w beczce wynosi od trzech do czterdziestu lat. Jego złocista barwa jest wynikiem naturalnego odparowania wina, dzięki czemu może zajść proces utleniania. W rezultacie wino zmienia kolor i nabiera bogatego rodzynkowo-orzechowego charakteru. Najlepiej podawać schłodzone.

Ruby
Kupażowane wino, starzone w kadziach z betonu lub nierdzewnej stali przez okres do trzech lat. Następnie zamyka się je w butelkach, by zachowało świeży owocowy smak i rubinowy kolor.

Late bottled vintage (lvb)
Wina z pojedynczego zbioru, starzone w beczkach przez od czterech do sześciu lat. Potencjalne wina vintage, jednak jeśli nie są zadeklarowane jako takie przez producenta, zostają zabutelkowane później. Nie są przeznaczone do starzenia w butelkach, należy je pić od razu.

Single quinta Porto
z jednego zbioru i winnicy. Najlepsze po vintage pod względem jakości, jednak o znacznie przystępniejszej cenie. Jest starzone w butelkach i wymaga przelania do karafki przed podaniem.

Crusted
Wino kupażowane z różnych roczników, butelkowane bez filtrowania. Porto crusted musi być starzone w butelkach przez co najmniej trzy lata przed otwarciem, a jego jakość wzrasta z wiekiem. Przystępna alternatywa dla win vintage.

White
Białe wino wytwarzane z jasnych winogron, wzmacniane i starzone w taki sam sposób jak ruby. Najlepiej podawać schłodzone jako aperitif.

Pink
Stosunkowo młody wynalazek. W zasadzie jest to wino ruby, jednak w wyniku ograniczonego kontaktu ze skórkami winogron nabiera różowego koloru. Najlepiej podawać jako aperitif.

Ważne adresy

● Winnice Taylor’s są czynne od poniedziałku do piątku w godz. 10:00 – 18:00; w weekendy do 17:00. 250 Rua do Choupelo, Vila Nova de Gaia;tel.: +351 223 742 800; taylor.pt
● theyeatman.com
● csvintagehouse.com
Winnice Quinta do Panascal czynnecodziennie w godzinach 10:00 – 18:00w okresie od Wielkanocy do października, w pozostałą część roku w weekendy wymagane są rezerwacje; tel.: +351 254 732 321; fonseca.pt